Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης Χαμενεΐ επανέλαβε τα «περί εχθρών που συμμετέχουν σε ταραχές»

Ο Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τους «πράκτορές» τους ότι υποδαύλισαν το κίνημα διαμαρτυρίας

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε σήμερα ότι «εχθροί» «συμμετέχουν σε ταραχές», αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που μαίνονται για πάνω από ένα μήνα σε όλο το Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που ακολούθησε την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Στις 3 Οκτωβρίου, στην πρώτη του αντίδραση για τις διαδηλώσεις, ο Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τους «πράκτορές» τους ότι υποδαύλισαν το κίνημα διαμαρτυρίας.

«Σήμερα, όλοι επιβεβαιώνουν την εμπλοκών εχθρών σε αυτές τις ταραχές στους δρόμους», υποστήριξε σήμερα ο Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με μέλη ενός βασικού κρατικού φορέα, υπεύθυνου για την παροχή συμβουλών στον ανώτατο ηγέτη.

«Οι ενέργειες του εχθρού, όπως η προπαγάνδα, οι προσπάθειες επιρροής πνευμάτων, η δημιουργία ενθουσιασμού, η ενθάρρυνση, ακόμη και η εκπαίδευση στην κατασκευή εμπρηστικών υλικών, είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρες», είπε, χωρίς να κατονομάσει τους «εχθρούς» αυτή τη φορά.

Νωρίτερα σήμερα, οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν την απαγγελία κατηγοριών ενάντια σε περισσότερα από 100 άτομα που συνδέονται με διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Τεχεράνη και στο Χορμοζγκάν στο νότο.

«Ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους (που βγήκαν στους δρόμους) είναι είτε πράκτορες του εχθρού είτε... ευθυγραμμισμένοι με τον εχθρό και κάποιοι είναι ξεσηκωμένοι άνθρωποι», είπε ο Χαμενεΐ.

«Οι δικαστικές αρχές και οι αρχές ασφαλείας πρέπει να κάνουν το καθήκον τους» απέναντι σε «πράκτορες του εχθρού», τόνισε.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου, δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν συλληφθεί σε πολλές πόλεις της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ