Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ στη Ρωσία: Θα αντιμετωπίσει «αποφασιστική, μαζική και ενωμένη διατλαντική απάντηση»

Εντείνεται η ανησυχία της Δύσης μπροστά στο ενδεχόμενο μια ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Μπάιντεν στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για ακόμη μια φορά την Ρωσία για τις συνέπειες που θα έχει μια εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, έστειλαν αυστηρό μήνυμα ότι θα υπάρξει «αποφασιστική, μαζική και ενωμένη διατλαντική απάντηση» στη ρωσική επιθετικότητα.

Στο μεταξύ, διέταξαν την απομάκρυνση 150 στρατιωτών από την Ουκρανία, λόγω αυξημένου κινδύνου.

Περίπου 150 Αμερικανοί στρατιώτες από την Εθνοφρουρά της Φλόριντα, που βρίσκονται στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, εγκαταλείπουν τη χώρα καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απόφαση λήφθηκε αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Ουκρανία να αποχωρήσει. Επίσης, είπαν ότι δεν είναι ακόμη σαφές πού θα επανατοποθετηθούν τα στρατεύματα.

Παράλληλα, πολλές είναι οι χώρες που κάλεσαν τους πολίτες τους και το προσωπικών των πρεσβειών τους να αποχωρήσουν από την Ουκρανία.

Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία το Σάββατο προστέθηκαν στη λίστα των χωρών αυτών. Η Τουρκία, από την πλευρά της, ζήτησε από τους πολίτες της να μην ταξιδεύσουν στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον δήλωσε την Παρασκευή ότι μια ρωσική εισβολή, που πιθανότατα ξεκινά με αεροπορική επίθεση, θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Μάλιστα, προβλέπει η εισβολή να γίνει στις 16 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την εκδοχή της Ουάσιγκτον για τα γεγονότα, λέγοντας ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα για να διατηρήσει τη δική της ασφάλεια έναντι της επιθετικότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Σήμερα, ο Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μακρόν για το ουκρανικό ζήτημα.
 

Πηγή: Guardian