Εκνευρισμός Μόσχας για το αδιέξοδο στο Ουκρανικό: «9ωρες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα»

Τον εκνευρισμό της Μόσχας προκαλεί η άδοξη κατάληξη των διαπραγματεύσεων των πολιτικών συμβούλων των ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας» (Ρωσία, Γερμανία, Ουκρανία, Γαλλία). Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία ετοιμαζόταν την Παρασκευή να πραγματοποιήσει νέες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία. 

«Γίναμε όλοι μάρτυρες ότι η συνάντηση των πολιτικών συμβούλων υπό το σχήμα της Νορμανδίας δεν κατέληξε χθες [Παρασκευή] σε κανένα αποτέλεσμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Έκανε λόγο για «ανικανότητα» των διαφόρων εκπροσώπων να αναγνώσουν "με τον ίδιο τρόπο το ίδιο κείμενο", δηλ. τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφτηκαν το 2015 με σκοπό να βάλουν τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει περισσότερους από 13.000 θανάτους αφότου ξέσπασε πριν από οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Δυστυχώς, η ουκρανική πλευρά κάνει τα πάντα ώστε να μην εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» στις συμφωνίες αυτές, είπε ο Πεσκόφ.

«Δυστυχώς, σχεδόν εννέα ώρες διαπραγματεύσεων τελείωσαν χωρίς ορατά, απτά αποτελέσματα να εκφράζονται εγγράφως, τα εμπλεκόμενα μέρη δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με την ερμηνεία των συμφωνιών του Μινσκ», δήλωσε από πλευράς του ο Αναπληρωτής Επικεφαλής του ρωσικού Προεδρικού Εκτελεστικού Γραφείου Ντμίτρι Κόζακ μετά τη συνάντηση.

«Προσπαθήσαμε να συμφωνήσουμε στην τελική δήλωση των διαπραγματεύσεών μας, μετά από την προηγούμενη συνάντηση στο Παρίσι στις 26 Ιανουαρίου. [Τότε] συμφωνήσαμε ότι το σχήμα της Νορμανδίας θα πρέπει να ξεπεράσει όλες τις διαφορές σχετικά με την ερμηνεία των συμφωνιών του Μινσκ με οποιοδήποτε κόστος, καθώς το σχήμα της Νορμανδίας είναι ένας μηχανισμός ελέγχου όσον αφορά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων του Μινσκ στην Ομάδα Επαφής». Είπε ο Ρώσος αξιωματούχος. 

Οι προηγούμενες συνομιλίες των πολιτικών συμβούλων με τους ηγέτες των χωρών του σχήματος της Νορμανδίας πραγματοποιήθηκαν στις 26 Ιανουαρίου στο Παρίσι. Ήταν η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση εκπροσώπων και των τεσσάρων χωρών εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, και διήρκεσε 8,5 ώρες.

Νέες ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να φθάνουν στα ουκρανικά σύνορα και μια εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη δύο διπλωματικές πηγές, έγραψε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν κεκλεισμένων των θυρών οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Βρετανίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ ρώτησε την ομόλογό του Λιζ Τρας εάν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσίας επί του Ροστόφ και του Βορόνεζ – δηλαδή τις δύο περιοχές στη νότια Ρωσία όπου συγκεντρώνονται οι ρωσικές δυνάμεις. Η Τρας, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, απάντησε ότι η Βρετανία δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικές και τότε επενέβη ο Βρετανός πρεσβευτής για την διορθώσει.

Το Κρεμλίνο αναφέρει το σφάλμα της βρετανής ΥΠΕΞ ως απόδειξη ότι η Δύση δεν κατανοεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με τη Γερμανία, μια νέα συνάντηση του Σχήματος της Νορμανδίας αναμένεται το Μάρτιο.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ