Κρίση στην Ουκρανία: Ξένες κυβερνήσεις καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα υπό τον φόβο ρωσικής εισβολής

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται πως βαδίζει η κατάσταση στην Ουκρανία, με τις κυβερνήσεις του εξωτερικού να καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα υπό το ενδεχόμενο μιας ρωσική εισβολής.

Οι Βρετανοί υπήκοοι στην Ουκρανία έχουν προειδοποιηθεί να μην περιμένουν στρατιωτική εκκένωση και προτρέπονται να φύγουν «άμεσα με κάθε δυνατό μέσο».

Παράλληλα, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ΗΠΑ, Ιαπωνία, Λετονία, Νορβηγία, Ολλανδία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία συμμετέχουν κι αυτές στην έκδοση προειδοποιήσεων προς τους πολίτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα.

Ο υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίππεϊ είπε στο Sky News: «Οι Βρετανοί υπήκοοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ουκρανία αμέσως με κάθε δυνατό μέσο και δεν πρέπει να περιμένουν, όπως είδαν το καλοκαίρι με το Αφγανιστάν, ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα στρατιωτικής εκκένωσης».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να φύγουν εντός 48 ωρών και επίσης δεν πρέπει να περιμένουν στρατιωτική εκκένωση εάν δεν λάβουν υπόψη αυτές τις συμβουλές.

Καθώς νέες δυνάμεις συνεχίζουν να φτάνουν στα ουκρανικά σύνορα, πρόσθεσε: «Εάν προχωρήσει μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, είναι πιθανό να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις που προφανώς θα μπορούσαν να σκοτώσουν αμάχους ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η χώρα είναι έτοιμη να εκκενώσει την πρεσβεία της στο Κίεβο ενόψει μιας πιθανής ρωσικής εισβολής.

Πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι μια εισβολή ήταν απίθανη μέχρι την ολοκλήρωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα στις 20 Φεβρουαρίου - αλλά σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AP, η Ουάσιγκτον έχει συγκεντρώσει πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η Μόσχα εξετάζει την Τετάρτη ως ημερομηνία στόχο.

Πηγή: Skynews