Κλείσιμο

ΗΠΑ: Ρωσία και Βόρεια Κορέα «προχωρούν ενεργά» στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία όπλων

Η είδηση της πιθανής συμφωνίας έρχεται παρά τους δημόσιους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας για το αντίθετο

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα «προχωρούν ενεργά» τις διαπραγματεύσεις τους για μια πιθανή συμφωνία όπλων που θα παρέχει σημαντικά πυρομαχικά για διαφορετικούς τύπους οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου πυροβολικού, στη Ρωσία, η οποία επιθυμεί απεγνωσμένα να αποκτήσει περισσότερο υλικό για την εισβολή του στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Η είδηση της πιθανής συμφωνίας έρχεται παρά τους δημόσιους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας για το αντίθετο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι εξακολουθεί να ανησυχεί ότι τα δύο κράτη βρίσκονται στη μέση των διαπραγματεύσεων για τα όπλα και ότι, μετά το ταξίδι του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στη Βόρεια Κορέα τον περασμένο μήνα, μια δεύτερη αντιπροσωπεία Ρώσων αξιωματούχων επισκέφτηκε την Πιονγκγιάνγκ για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με μια πιθανή συμφωνία.

Εκτός από τη δεύτερη αντιπροσωπεία, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν επιστολές «υποσχόμενοι να αυξήσουν τη διμερή τους συνεργασία», σύμφωνα με τον συντονιστή στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

«Παραμένουμε ανήσυχοι ότι η ΛΔΚ συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής υποστήριξης στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία και έχουμε νέες πληροφορίες που μπορούμε να μοιραστούμε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για τα όπλα μεταξύ της Ρωσίας και της ΛΔΚ προχωρούν ενεργά», είπε ο Κίρμπι. «Μετά από αυτές τις διαπραγματεύσεις, η συζήτηση υψηλού επιπέδου μπορεί να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες».

Η δημόσια αποκάλυψη των νέων πληροφοριών είναι το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να συνεχίσει να δημοσιοποιεί τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις και να προμηθευτεί όπλα για τον πόλεμό της, καθώς και να ενημερώσει τη Βόρεια Κορέα ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά αυτές τις προσπάθειες. 
 

Πηγή: skai.gr