ΗΠΑ: «Η μπάλα στο γήπεδο της Τεχεράνης» για να ολοκληρώσει συμφωνία για τα πυρηνικά

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα Τρίτη ότι εναπόκειται στο Ιράν να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για να σώσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, οι οποίες σκοντάφτουν ακόμη σε «δύσκολα» ζητήματα.

«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τεχεράνης από την οποία εξαρτάται να λάβει αποφάσεις, τις οποίες μπορεί να βρει δύσκολες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

«Υπάρχει ένας αριθμός δύσκολων θεμάτων που επιχειρούμε πάντα να επιλύσουμε», συμπλήρωσε.

«Μια συμφωνία αυτού του είδους δεν είναι ούτε επικείμενη ούτε βέβαιη και για αυτόν τον λόγο, για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, είχαμε προετοιμαστεί για κάθε υπόθεση, για κάθε σενάριο», περιλαμβανομένης της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και του θανάτου της συμφωνίας, που στοχεύει να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει ατομικό όπλο, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου.

«Συζητήσαμε για πολύ καιρό εναλλακτικές με τους εταίρους μας στην περιοχή», στη Μέση Ανατολή και «με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», «έχουμε προετοιμαστεί πολύ», σημείωσε, χωρίς να διευκρινίσει, εντούτοις, το περίγραμμα ενός σχεδίου Β.

Επανέλαβε μονάχα ότι η δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα θα τηρηθεί, με ή χωρίς συμφωνία με την Τεχεράνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ