Κλείσιμο

Η Κίνα έχει αναστείλει το πρόγραμμα των κατασκοπευτικών μπαλονιών, εκτιμούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

 Οι ΗΠΑ δεν έχουν παρατηρήσει καμία νέα εκτόξευση από τότε που συνέβη το επεισόδιο, αναφέρουν οι υπηρεσίες ασφαλείας

Σε αναδίπλωση φαίνεται να έχει προχωρήσει η Κίνα αναφορικά με το πρόγραμμα παρακολούθησης με αερόστατα μετά το διπλωματικό επεισόδιο με τις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος, μεταδίδει το CNN που επικαλείται πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ηγεσία της Κίνας έχει αποφασίσει να αναστείλει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να μην εκτοξεύσουν άλλα αερόστατα. Οι ΗΠΑ δεν έχουν παρατηρήσει καμία νέα εκτόξευση από τότε που συνέβη το επεισόδιο.

Η προφανής αναστολή του προγράμματος έρχεται καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν την ήδη τεταμένη σχέση τους. Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Liu Pengyu, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το πρόγραμμα παρακολούθησης με τα αερόστατα, είπε στο CNN ότι το επεισόδιο του Φεβρουαρίου ήταν «απροσδόκητο» και «απομονωμένο».

«Από τότε που συνέβη το περιστατικό, η Κίνα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το αερόστατο που βρέθηκε πάνω από τις ΗΠΑ, ήταν ένα μη επανδρωμένο πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιείται για μετεωρολογικούς και άλλους ερευνητικούς σκοπούς και ότι η τυχαία είσοδός του στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ήταν ένα εντελώς απροσδόκητο και  μεμονωμένο περιστατικό». είπε ο Λιου.
 
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι ηγέτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος δεν σκόπευαν να περάσει το αερόστατο πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και μάλιστα επέπληξαν τους χειριστές του προγράμματος παρακολούθησης για το περιστατικό, είπε μια από τις πηγές.

Πηγή: skai.gr