ΗΠΑ: Το ύποπτο κινεζικό μπαλόνι συγκέντρωνε πληροφορίες από στρατιωτικές τοποθεσίες, λένε αξιωματούχοι

Το μπαλόνι ήταν σε θέση να μεταδώσει τις πληροφορίες αυτές που κατέγραφε πίσω στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο ανέφερε πηγή - Ωστόσο, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το τι ακριβώς κατέγραφε

Το ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ πριν λίγους μήνες το οποίο και καταρρίφθηκε στη συνέχεια, μπόρεσε να καταγράψει εικόνες και να συλλέξει πληροφορίες σημάτων από στρατιωτικές τοποθεσίες των ΗΠΑ, σύμφωνα τα όσα δήλωσε στο CNN πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Το μπαλόνι ήταν σε θέση να μεταδώσει τις πληροφορίες αυτές που κατέγραφε πίσω στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο, πρόσθεσε η πηγή, χωρίς η κυβέρνηση των ΗΠΑ να γνωρίζει ακόμα με βεβαιότητα εάν η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε εκκαθάριση των δεδομένων του μπαλονιού. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχουν πληροφορίες που μπόρεσε να συγκεντρώσει το μπαλόνι και τις οποίες οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν ακόμη.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις πληροφορίες που μπόρεσε να συλλέξει το μπαλόνι, τόνισε η πηγή, καθώς οι κινεζικοί δορυφόροι μπορούν να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με αυτές που μπορεί το μπαλόνι. 

Οι ΗΠΑ γνώριζαν επίσης ποια θα ήταν η διαδρομή του μπαλονιού και μπόρεσαν να κινηθούν για να προστατεύσουν ευαίσθητες τοποθεσίες και να λογοκρίνουν ορισμένα σήματα πριν το μπαλόνι μπορέσει να τα καταγράψει, υπογράμμισαν αξιωματούχοι.

Το FBI εξακολουθεί να εξετάζει το μπαλόνι, αλλά μέχρι στιγμής οι ειδικοί μπόρεσαν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργούσε η συσκευή, συμπεριλαμβανομένων των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται, για το λογισμικό του μπαλονιού και του τρόπου με τον οποίο τροφοδοτείται και σχεδιάζεται.

Πηγή: skai.gr