ΗΠΑ: Ομπάμα και Τραμπ στη μάχη των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου – Οι Αμερικάνοι ψηφίζουν για το Κογκρέσο

Η ψηφοφορία της Τρίτης για τα δύο σώματα του Κογκρέσου - Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία - θα βάλει τα θεμέλια των προεδρικών εκλογών του 2024.

Τρεις ημέρες προτού διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές «αποφασιστικής» σημασίας στις ΗΠΑ, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου και τατά τη διάρκεια μαραθώνιων προεκλογικών συγκεντρώσεων που έγιναν ταυτόχρονα στην Πενσιλβάνια, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα κάλεσαν χθες Σάββατο τους πολίτες να «πάνε να ψηφίσουν» για να υπερασπίσουν την αμερικανική «δημοκρατία» ενω οι δημοσκοπήσεις ευνοούν του Ρεπουμπλικάνους. 

«Η δημοκρατία είναι κυριολεκτικά στο ψηφοδέλτιο. Αυτή είναι αποφασιστική στιγμή για το έθνος μας και πρέπει όλοι να μιλήσουμε με μια φωνή», είπε ο Τζο Μπάιντεν κάτω από μπλε και κόκκινο φωτισμό, ,με φόντο μια τεράστια αμερικανική σημαία, επευφημούμενος σε αίθουσα της Φιλαδέλφειας, της πόλης όπου καταρτίστηκε το αμερικανικό Σύνταγμα στα τέλη του 18ου αιώνα.

Ο Ομπάμα, για τον οποίο εκφράζεται νοσταλγία από αρκετούς, πήγε αρχικά στο Πίτσμπεργκ, βιομηχανική πόλη στην Πενσιλβάνια, όπου ζήτησε η «εξαδέλφη Πούκι» και ο «θείος Τζο», αναφερόμενος στους ψηφοφόρους που θα προτιμούσαν να παραμείνουν καθισμένοι στους καναπέδες, τους να σηκωθούν την Τρίτη και να «πάνε να ψηφίσουν» τους Δημοκρατικούς.

«Σ’ αγαπάω», ακούστηκε μια φωνή στο πλήθος.«Κι εγώ σας αγαπάω, αλλά πρέπει να πάτε να ψηφίσετε», ήταν η απάντηση του Δημοκρατικού πολιτικού, δεινού ρήτορα. Αναγνώρισε πως «όλη η χώρα περνάει δύσκολη περίοδο τα τελευταία χρόνια», ειδικά μετά την πανδημία. 

Την ίδια ώρα, σε συγκέντρωση Ρεπουμπλικάνων στο προάστιο Λατρόουμπ, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε πως προσμένει από τους Αμερικάνους ένα «γιγαντιαίο κύμα» για να «σωθεί το αμερικανικό όνειρο».

Διαβάστε σχετικά: Για τις 14 Νοεμβρίου σχεδιάζεται η επίσημη ανακοίνωση της επιστροφής του Τραμπ

Ο ήρωας των Ρεπουμπλικάνων, ο  Τραμπ , φορώντας το κόκκινο καπέλο με το σύνθημα «Make America Great Again» («Ας ξανακάνουμε την Αμερική σπουδαία»), ζήτησε επανειλημμένα να εκδηλωθεί «γιγαντιαίο κύμα» υπέρ του κόμματός του για να «τερματιστεί η καταστροφή της χώρας και να σωθεί το αμερικανικό όνειρο».

Η ψηφοφορία της Τρίτης για τα δύο σώματα του Κογκρέσου - Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία - θα βάλει τα θεμέλια των προεδρικών εκλογών του 2024.

Πολιτεία κλειδί η Πενσιλβάνια 

Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στη συγκεκριμένη πολιτεία, άλλοτε προπύργιο της βιομηχανίας του χάλυβα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος πολυεκατομμυριούχος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που έχει υποστηρίξει δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ, θα αναμετρηθεί με τον Δημοκρατικό πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη έδρα της Γερουσίας.

Αυτή η έδρα μάλλον θα κρίνει την ισορροπία δύναμης στην αμερικανική άνω Βουλή, σώμα με τεράστια εξουσία.

Οι ενδιάμεσες θα δείξουν τον επόμενο πρόεδρο

Έπειτα από την προεκλογική τους εκστρατεία σε υψηλούς τόνους, στην οποία έδωσαν την έμφαση στον πληθωρισμό, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πεισμένοι πως έχουν μεγάλες πιθανότητες να στερήσουν από τον Δημοκρατικό πρόεδρο τις πλειοψηφίες του στα δυο σώματα του Κογκρέσου την Τρίτη.

Αν τα προγνωστικά τους επιβεβαιωθούν, ο 76χρονος Τραμπ μοιάζει αποφασισμένος να επωφεληθεί, επισημοποιώντας το συντομότερο την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024, στις οποίες ελπίζει να πάρει την εκδίκησή του για την ήττα του 2020.

Ο Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, λέει ως εδώ πως θέλει να είναι ξανά υποψήφιος, αλλά η προοπτική δεν γοητεύει ακριβώς όλους τους Δημοκρατικούς, τόσο εξαιτίας της ηλικίας του —προσεχώς θα είναι 80 ετών— και της χαμηλής δημοτικότητάς του. Ενδεχόμενη βαριά ήττα του θα κλόνιζε ακόμη περισσότερο τις πιθανότητές του.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος προσπαθεί να πείσει τους Αμερικανούς πως σε αυτές τις εκλογές έχουν την «επιλογή» να μπορούν στο μέλλον να γίνονται αμβλώσεις και γάμοι ανθρώπων του ίδιου φύλου, ζητήματα για τα οποία υπόσχεται να νομοθετήσει αν εξασφαλίσει ισχυρές πλειοψηφίες στο Κογκρέσο.

Όμως είναι η άνοδος των τιμών —ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 8,2% κατά μέσον όρο σε ετήσια βάση— αυτή που παραμένει μακράν η μεγαλύτερη ανησυχία των Αμερικανών και οι προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να εμφανιστεί ως «πρόεδρος της μεσαίας τάξης» μοιάζουν να δυσκολεύονται να καρποφορήσουν.

Πηγή: skai.gr