ΗΠΑ – Ενδιάμεσες εκλογές: Έχουν ανοίξει οι πρόωρες κάλπες - «Στοίχημα» για τον Μπάιντεν το Κογκρέσο

Επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - περισσότεροι από 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ψηφίσει για τις ενδιάμεσες εκλογές, κυρίως στις πιο αμφιλεγόμενες πολιτείες.

Στις 9 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ οι ενδιάμεσες εκλογές του 2022 – οι αντίστοιχες «βουλευτικές» της Ελλάδας – όπου οι Αμερικανοί καλούνται να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο: το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας.

Οι ενδιάμεσες εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και δύο χρόνια μετά τις προεδρικές εκλογές γι΄αυτό και αποτελούν δημοψήφισμα για τον εκάστοτε πρόεδρο. 

Ήδη έχει ξεκινήσει η πρόωρη ψηφοφορία και περισσότεροι από 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ψηφίσει για τις ενδιάμεσες εκλογές, κυρίως στις πιο αμφιλεγόμενες πολιτείες.

Επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - «Στοίχημα» για τον Μπάιντεν το Κογκρέσο

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αν και η τύχη της Γερουσίας είναι πιο αβέβαιη.

Έπειτα από μια εκστρατεία που επικεντρώθηκε στο θέμα του πληθωρισμού, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται ολοένα και πιο σίγουροι ότι θα καταφέρουν να στερήσουν από τους Δημοκρατικούς τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Ένδειξη της αισιοδοξίας που κυριαρχεί μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων είναι το γεγονός ότι προσπαθούν να κερδίσουν έδρες ακόμη και σε περιφέρειες που είναι παραδοσιακά προπύργια των Δημοκρατικών. «Δεν υπάρχει κόκκινο κύμα χωρίς εσάς», επαναλαμβάνουν οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων για να κινητοποιήσουν τη βάση τους.

Μάλιστα, οι υποστηρικτές του Τραμπ ξεχειλίζουν από εμπιστοσύνη: οι ενδιάμεσες εκλογές δεν θα φέρουν ένα «κόκκινο κύμα», αλλά ένα «τσουνάμι».

Γι' αυτο, στις ενδιάμεσες εκλογές κρίνεται και το μέλλον του πρώην Ρεπουμπλικάνου προέδρου ο οποίος φλερτάρει πολύ ανοικτά με την ιδέα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η απώλεια του ελέγχου του Κογκρέσου θα αποτελέσει μεγάλη ήττα για τον Μπάιντεν, ο οποίος  προσπαθεί μάταια να πείσει τους Αμερικανούς ότι αυτές οι εκλογές είναι «μια επιλογή»: για το μέλλον του δικαιώματος στην άμβλωση και τον γάμο των ομοφυλόφιλων – θέματα για τα οποία οι Δημοκρατικοί έχουν δεσμευθεί να νομοθετήσουν αν έχουν ισχυρή πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Εάν οι Δημοκρατικοί χάσουν τον έλεγχο της Βουλής, της Γερουσίας ή και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, τότε το δεύτερο μισό της θητείας του Μπάιντεν θα γινόταν περίπλοκο. Η ψήφιση νόμων χωρίς πλειοψηφία στο Κογκρέσο θα ήταν πολύ πιο δύσκολη.

Διαβάστε ακόμα: ΗΠΑ: Οριακή άνοδος της δημοτικότητας του προέδρου Μπάιντεν

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, που κατηγορείται ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει τη βασική ανησυχία των ψηφοφόρων, τον πληθωρισμό, έχει αναφερθεί λίγο στο ζήτημα, διαβεβαιώνοντας απλώς ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αυτοί που «θα καταστρέψουν την οικονομία».

Όμως το μήνυμά του δεν φαίνεται να έχει πέραση γι' αυτό έχει επιστρατεύσει τον εξαιρετικά δημοφιλή Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα. 

Οι πολιτείες - κλειδιά 
 
Πενσιλβάνια

Η μάχη για τον έλεγχο του Κογκρέσου, για την οποία έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, κρίνεται σε λίγες πολιτείες- κλειδί.

Τα φώτα έχουν πέσει κυρίως στην Πενσιλβάνια, όπου ο πολυεκατομμυριούχος χειρούργος Μεχμέτ Οζ, τον οποίο στηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι αντιμέτωπος με τον πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν για μία έδρα στη Γερουσία.

Αυτή η μάχη είναι κρίσιμη διότι από μόνη της μπορεί να κρίνει αν την πλειοψηφία στη Γερουσία θα έχουν οι Δημοκρατικοί ή οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το Σάββατο τρεις Αμερικανοί πρόεδροι -δύο πρώην και ο νυν, ο Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπαράκ Ομπάμα-- θα βρεθούν στην Πενσιλβάνια.

Τζόρτζια

Όπως και το 2020 η Τζόρτζια θεωρείται επίσης κλειδί. Ο Δημοκρατικός Ράφαελ Ουόρνοκ, ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής που έχει εκλεγεί σε αυτή την πολιτεία, μάχεται για την επανεκλογή του απέναντι στον Χέρσελ Ουόκερ, έναν Αφροαμερικανό πρώην αθλητή τον οποίο στηρίζει ο Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος έχει ριχθεί στην προεκλογική μάχη υποστηρίζοντας υποψήφιους με διαφορετικά προφίλ, οι οποίοι όμως του έχουν υποσχεθεί πλήρη πίστη.

Πηγή: skai.gr