ΗΠΑ: Αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση «κάθε εκατοστού των εδαφών του ΝΑΤΟ, εάν και όταν χρειαστεί»

Για «ισχυρό μήνυμα» από τον ΟΗΕ και «ξεκάθαρη καταδίκη των παράνομων προσαρτήσεων ουκρανικών εδαφών» από την Ρωσία έκανε λόγο ο Γενς Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ

Την αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση «κάθε εκατοστού των εδαφών του ΝΑΤΟ, εάν και όποτε χρειαστεί», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με το Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας της συνόδου των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Όστιν υπογράμμισε ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί και προσέθεσε ότι «η συμμαχία είναι το απαραίτητο φόρουμ για διαβουλεύσεις, λήψη αποφάσεων και δράση, όταν έχει να κάνει με την ασφάλεια της περιοχής και την διατλαντική ασφάλεια».

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε με νόημα ότι ανυπομονεί να υποδεχθεί «τη Φινλανδία και τη Σουηδία στη Συμμαχία κάποια στιγμή στο μέλλον». Η Άγκυρα συνεχίζει να προβάλλει προσκόμματα στην ένταξη των δύο κρατών στη Συμμαχία. 

Για «ισχυρό μήνυμα» από τον ΟΗΕ και «ξεκάθαρη καταδίκη των παράνομων προσαρτήσεων ουκρανικών εδαφών» από την Ρωσία έκανε λόγο από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Καλωσορίζουμε το πολύ ισχυρό μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα χθες. Το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών ήταν ξεκάθαρη καταδίκη των παράνομων προσαρτήσεων ουκρανικών εδαφών και ξεκάθαρη έκκληση στον Βλαντίμιρ Πούτιν να αντιστρέψει αυτές τις αποφάσεις και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Επίσης αναφέρθηκε στην «άνευ προηγουμένου» στήριξη της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ