Κλείσιμο

Ηνωμένο Βασίλειο: Παράνομη η υποχρέωση της εκ νέου αίτησης διαμονής για τους Ευρωπαίους

Το pre-settled status δόθηκε στο πλαίσιο του Brexit στους πολίτες της ΕΕ που ήθελαν να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά δεν είχαν συμπληρώσει πενταετία διαμονής.

Θανάσης Γκαβός Λονδίνο

Παράνομη κρίθηκε η υποχρέωση που επιβάλλει το Ην. Βασίλειο σε Ευρωπαίους πολίτες να υποβάλλουν ξανά αίτηση διαμονής

Παράνομη έκρινε το ανώτερο αστικό δικαστήριο του Λονδίνου την υποχρέωση που επιβάλλει η βρετανική κυβέρνηση στους Ευρωπαίους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου με καθεστώς προεγκατεστημένου κατοίκου (pre-settled status) να υποβάλουν εκ νέου αίτηση διαμονής όταν κλείσουν πέντε χρόνια στη χώρα.

Το pre-settled status δόθηκε στο πλαίσιο του Brexit στους πολίτες της ΕΕ που ήθελαν να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά δεν είχαν συμπληρώσει πενταετία διαμονής.

Η κυβέρνηση ορίζει πως όταν συμπληρωθεί η πενταετία όλοι αυτοί οι πολίτες, πάνω από 2,4 εκατομμύρια, θα πρέπει να συμπληρώσουν εκ νέου αίτηση για να πάρουν καθεστώς μονίμως εγκατεστημένου κατοίκου, το λεγόμενο settled status.

Το μέτρο αυτό είχε εξ αρχής προκαλέσει αντιδράσεις οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Παρακολούθησης (IMA) που συστήθηκε για τη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών κατέθεσε προσφυγή κατά του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Η οργάνωση κατήγγειλε ότι η υποχρέωση νέας αίτησης στα πέντε χρόνια παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Η συμφωνία εγγυάται το δικαίωμα των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαμονή, στην εργασία, στην υγειονομική περίθαλψη και στην πρόσβαση στο κράτος πρόνοιας.

Η προσφυγή αυτή είναι που οδήγησε στην ετυμηγορία του Ανωτέρου Δικαστηρίου. Το Υπουργείο Εσωτερικών πάντως είπε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση. Μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση οι όροι δεν αλλάζουν.

Η υπόθεση δεν επηρεάζει όσους κοινοτικούς έχουν ήδη settled status, δηλαδή είχαν υποβάλει αίτηση διαμονής έχοντας ήδη ζήσει πέντε χρόνια στο Ην. Βασίλειο, καθώς αυτοί δε χρειάζεται να υποβάλουν ποτέ ξανά αίτηση για διασφάλιση διαμονής.

Η πενταετία για τους πρώτους παραλήπτες του pre-settled status συμπληρώνεται τον Αύγουστο του 2023.