Η Βρετανία έχει χάσει τον ηγετικό ρόλο της κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση

Επικριτική κατά της βρετανικής κυβέρνησης είναι η φετινή έκθεση της ανεξάρτητης Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής

Λονδίο, Θανάσης Γκαβός

Επικριτική κατά της βρετανικής κυβέρνησης είναι η φετινή έκθεση της ανεξάρτητης Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής (CCC) που εξετάζει κάθε χρόνο την πρόοδο προς την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έκθεση σημειώνει πως η Βρετανία έχει απολέσει τον ηγετικό ρόλο στην κλιματική δράση που είχε επιδείξει κατά τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Γλασκώβη το 2021.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της CCC λόρδος Ντέμπεν προσθέτει στην κριτική του ότι αντιθέτως η κυβέρνηση έχει προβεί σε ορισμένες «εντελώς απαράδεκτες» ενέργειες.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η άδεια για νέα εξόρυξη άνθρακα στην κομητεία Κάμπρια της ΒΔ Αγγλίας, αλλά και πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Ως εκ τούτου, η εμπιστοσύνη της Επιτροπής στη δυνατότητα της βρετανικής κυβέρνησης να επιτύχει τους βραχυπρόθεσμους στόχους αναφορικά με τη μείωση εκπομπής ρύπων ως το 2030 είναι ακόμα πιο περιορισμένη από πέρυσι. «Έχουμε διολισθήσει προς τα πίσω και άλλες χώρες έχουν προχωρήσει προς τα εμπρός. Αυτή δεν είναι μια έκθεση που υποδεικνύει ικανοποιητική πρόοδο», σχολίασε ο λόρδος Ντέμπεν.

Μεταξύ άλλων αρνητικών εξελίξεων η έκθεση σημειώνει το μειωμένο αριθμό κατοικιών στις οποίες τοποθετήθηκε μόνωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, την ελάχιστη πρόοδο στον περιορισμό των ρύπων από μέσα συγκοινωνίας, την ανυπαρξία προγράμματος για αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών και τη μη λήωη απόφασης για διεύρυνση χρήσης αντλιών θερμότητας.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι η δημιουργία πάρκων αιολικής και ηλιακής ενέργειας καθώς και η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης γίνονται πολύ αργά, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ο στόχος της κατά συμψηφισμό μηδενικής εκπομπής ρύπων μέχρι το 2050.

Συγκεκριμένα, η μείωση της εκπομπής ρύπων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προχωρά με ποσοστό λίγο κάτω από το 3% κάθε χρόνο. Για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να διπλασιαστεί τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Η έκθεση αποδίδει την απογοητευτική πρόοδο στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής σε απουσία της αίσθησης του επείγοντος και σε έλλειμα ηγεσίας στη βρετανική κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αντέτεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι υπερήφανο για την παγκόσμια ηγετική του στάση στο θέμα του μηδενισμού των επικίνδυνων ρύπων, καθώς πράττει πολύ περισσότερα από άλλες χώρες.

Η 438 σελίδων έκθεση είναι η 15η κατά σειρά από την Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής που συστήθηκε το 2008 για να υποβάλει στο κοινοβούλιο ετήσιες μελέτες αναφορικά με την πρόοδο της κυβερνητικής περιβαλλοντικής πολιτικής.

Πηγή: skai.gr