Η φωτογραφία μικρού προσφυγόπουλου που συγκίνησε τον Πάπα Φραγκίσκο

Τα θλιμμένα μάτια μάτια του Πρινς, ενός νηπίου 18 μηνών από το Καμερούν που έφτασε στη Λαμπεντούζα μαζί με τη μητέρα του από το Καμερούν, άγγιξαν τον Ποντίφικα

Eνώ πετούσε προς τη Μασσαλία για να συμμετάσχει σε μια σύνοδο, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters έδειξε στον Πάπα Φραγκίσκο τη φωτογραφία ενός βρέφους στη Λαμπεντούζα, συγκινώντας τον Ποντίφικα.

 Η Νάρντι, που συνταξίδευε με τον πάπα, του έδωσε τη φωτογραφία, σε μεγάλο μέγεθος, ενώ εκείνος χαιρετούσε τους δημοσιογράφους.

Η φωτογραφία, την οποία τράβηξε η Νάρντι την περασμένη εβδομάδα στη Λαμπεντούζα, είναι ένα close-up στα μάτια του Πρινς, ενός νηπίου 18 μηνών που έφτασε μαζί με τη μητέρα του, την Κλοντίν Νσόε, από το Καμερούν, αφού διέπλευσε τη Μεσόγειο.

φωτο

Η Νάρντι είπε ότι μία ημέρα πριν από το ταξίδι στη Μασσαλία τακτοποιούσε το αρχείο της, όπως κάνει συχνά πριν από κάποια αποστολή. «Είδα τη φωτογραφία που τράβηξα στη Λαμπεντούζα και ξαφνικά αισθάνθηκα ότι έπρεπε να την δείξω στον πάπα», εξήγησε.

 «Συγκινήθηκε αμέσως μόλις την έβγαλα από τον φάκελο», είπε η δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι έπεσε σιωπή μεταξύ των επιβατών.

Ο ποντίφικας σχολίασε: «Τους κρατούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λιβύη και μετά τους πετούν στη θάλασσα».

«Μου έσφιξε το χέρι και κράτησε τη φωτογραφία», είπε η Νάρντι.

Σήμερα, ο Φραγκίσκος καταδίκασε τον «επιθετικό εθνικισμό» και ζήτησε να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή απάντηση στο μεταναστευτικό ώστε η Μεσόγειος να μην μετατραπεί η θάλασσα αυτή στο «νεκροταφείο της αξιοπρέπειας μας».

Ο 86χρονος ποντίφικας, τον οποίο υποδέχτηκαν στο Μέγαρο Φάρο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ, εκφώνησε μια μακρά ομιλία με την οποία ολοκληρώθηκαν οι «Μεσογειακές Συναντήσεις», ο επίσημος λόγος της επίσκεψής του στην πόλη, στις οποίες συμμετείχαν 70 επίσκοποι και ισάριθμοι νέοι από όλη τη Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ