Guardian: Oμοφυλόφιλοι του Κατάρ κακοποιήθηκαν και στρατολογήθηκαν ως πράκτορες για το Μουντιάλ 2022

«Ζητάμε απλώς από τους ανθρώπους να σέβονται τον πολιτισμό μας», δήλωσε η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς στο Κατάρ 

Ένας διακεκριμένος γιατρός του Κατάρ και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων δήλωσε στην εφημερίδα «Guardian» ότι στους ομοφυλόφιλους του Κατάρ υποσχέθηκαν ασφάλεια από σωματικά βασανιστήρια, με αντάλλαγμα να βοηθήσουν τις αρχές να εντοπίσουν άλλα ΛΟΑΤ άτομα στη χώρα.

Ο Δρ Νάσερ Μοχάμεντ, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά διατηρεί επαφές με εκατοντάδες ομοφυλόφιλους του Κατάρ, δήλωσε ότι ορισμένα από τα μυστικά δίκτυα παραβιάστηκαν μετά από συλλήψεις από το Τμήμα Προληπτικής Ασφάλειας του Κατάρ. «Πολλοί από τους ομοφυλόφιλους του Κατάρ συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν σωματικά και στη συνέχεια στρατολογήθηκαν ως πράκτορες», ανέφερε ο ίδιος. 

Ο Μοχάμεντ δήλωσε στον «Guardian» ότι οι ξένοι ομοφυλόφιλοι οπαδοί στο Κατάρ δεν θα διωχθούν όσο θα συμμετέχουν στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, προειδοποίησε, οι ντόπιοι ΛΟΑΤΚΙ οπαδοί αντιμετωπίζουν μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα. «Πώς αισθάνεσαι να είσαι γκέι από το Κατάρ; Ζεις μέσα στον φόβο, ζεις στις σκιές, διώκεσαι. Είναι επικίνδυνο να είσαι ΛΟΑΤ άτομο στο Κατάρ».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι δυνάμεις προληπτικής ασφάλειας στο Κατάρ συνέλαβαν αυθαίρετα λεσβίες, ομοφυλόφιλες, αμφιφυλόφιλες και τρανσέξουαλ (ΛΟΑΤ) και τις υπέβαλαν σε κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε, επίσης, έξι περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων ξυλοδαρμών και πέντε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε αστυνομική κράτηση μεταξύ 2019 και 2022.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τις αρχές του Κατάρ να καταργήσουν το άρθρο 285 και όλους τους άλλους νόμους που ποινικοποιούν τις συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου και να θεσπίσουν νομοθεσία, που προστατεύει από τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός. Θέλει, επίσης, να εγγυηθεί μόνιμα την ελευθερία της έκφρασης και την απαγόρευση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου σε όλους τους κατοίκους του Κατάρ.

Η FIFA δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί για τη συμμετοχικότητα και είναι «πεπεισμένη ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι ΛΟΑΤ οπαδοί να απολαύσουν το τουρνουά σε ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον όπως όλοι οι άλλοι».

Σε δήλωσή της, η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς στο Κατάρ υποσχέθηκε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι απαλλαγμένο από κάθε διάκριση. Είπε: «Η Ανώτατη Επιτροπή έχει δεσμευτεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη και χωρίς διακρίσεις εμπειρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, η οποία θα είναι φιλόξενη, ασφαλής και προσβάσιμη σε όλους τους συμμετέχοντες, τους θεατές και τις κοινότητες στο Κατάρ και σε όλο τον κόσμο.

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ, αλλά είμαστε μια συντηρητική χώρα και οποιαδήποτε δημόσια επίδειξη αγάπης, ανεξαρτήτως προσανατολισμού, είναι καταδικαστέα. Ζητάμε απλώς από τους ανθρώπους να σέβονται τον πολιτισμό μας».

Πηγή: skai.gr