Γερμανικός Τύπος: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον πόλεμο στη Γάζα - Κίνδυνος τουρκο-ιρανικού άξονα

Ο κίνδυνος συμμαχίας Τουρκίας και Ιράν στον γερμανικό Τύπο - "Απομονώνεται διπλωματικά το Ισραήλ"

«Nα χρησιμοποιήσει τον πόλεμο στη Γάζα για να ενισχύσει τη θέση του στον μουσουλμανικό κόσμο», θέλει σύμφωνα με την Berliner Zeitung ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης στενή επαφή με το Ιράν», αναφέρει η εφημερίδα μετά την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντουλαχιάν στην Άγκυρα την Τετάρτη.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αμιραμπντολαγιάν επαίνεσε την ισχυρή δήλωση υποστήριξης του Ερντογάν στον παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του ενάντια στο "σιωνιστικό" καθεστώς», αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν επανέλαβε τις προηγούμενες προειδοποιήσεις του ότι «η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της περιοχής εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τον πόλεμό του εναντίον του λαού της Γάζας χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως την κύρια αιτία της κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή.»

«Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, ανέφερε στη συνάντηση στην πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και είπε ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να τερματίσει τις επιθέσεις στη Γάζα και να άρει τον αποκλεισμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.»

«Η Δύση αντιμετωπίζει δυσκολίες με την στάση του Τούρκου προέδρου στον πόλεμο της Γάζα», αναφέρει η εφημερίδα στη συνέχεια ενώ κορυφαίος διπλωμάτης από χώρα μέλους της ΕΕ δήλωσε στην εφημερίδα, «Η κατεύθυνση είναι εντελώς ασαφής, μερικές φορές ο Ερντογάν θέλει να είναι μεσολαβητής στη σύγκρουση, μετά επιλέγει εξαιρετικά ανησυχητικούς αντι-ισραηλινούς τόνους». Οι διπλωμάτες της ΕΕ ωστόσο «αποφεύγουν επισήμως να ασκήσουν κριτική στην Τουρκία», καταλήγει η εφημερίδα.

Απομονώνεται διπλωματικά το Ισραήλ

«Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν κατάφερε να πείσει την παγκόσμια κοινότητα για τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα και να συγκεντρώσει επαρκή πολιτική και ηθική υποστήριξη για τον πολεμικό της στόχο - την καταστροφή της Χαμάς», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνώνγια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. «Από την άλλη, η απομόνωση της χώρας στην πραγματικότητα μεγαλώνει, εκτός από τους ουσιαστικούς και πιστούς συμμάχους της όπως οι ΗΠΑ ή η πλειονότητα των κρατών της Ευρώπης με επικεφαλής τη Γερμανία.»

Ενώ και η taz του Βερολίνου αναφέρει ότι «λόγω της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενες διπλωματικές πιέσεις. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι το Eμιράτο του Μπαχρέιν αποσύρει τον πρεσβευτή του από το Ισραήλ. Η Ιορδανία είχε ήδη ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ την Τετάρτη. Παρόμοια αντιδρούν χώρες της Λατινικής Αμερικής: Την Τρίτη, η Βολιβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και η Κολομβία και η Χιλή ανακάλεσαν επίσης τους πρεσβευτές τους», καταλήγει η taz.

Πηγή: DW - Ευθύμης Αγγελούδης