New York Times: Οι ΗΠΑ πετούν drones πάνω από τη Γάζα αναζητώντας τους ομήρους που κρατά η Χαμάς

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται στις προσπάθειες ανάκτησης ομήρων, γεγονός που υποδεικνύει μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ από όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν οι ΝΥΤ

Ο στρατός των ΗΠΑ πετά drones πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, βοηθώντας το Ισραήλ στην έρευνα για τον εντοπισμό ομήρων, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, αλλά και με  ανάλυση των New York Times

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται στις προσπάθειες ανάκτησης ομήρων, γεγονός που υποδεικνύει μεγαλύτερη εμπλοκή των  ΗΠΑ από όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Τα αεροσκάφη είναι MQ-9 Reaper που λειτουργούν υπό των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το Σάββατο στο Flightradar24, μια δημόσια προσβάσιμη ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων, αν και αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι τα αεροσκάφη είχαν ήδη ενεργοποιηθεί στην περιοχή μέρες μετά τις 7 Οκτωβρίου, ημέρα που η Χαμάς εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ.

Ενώ το Ισραήλ πραγματοποιεί συχνά αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Γάζα, αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούν αποστολές πάνω από τη Γάζα.

Η Χαμάς κρατά περισσότερους από 240 ομήρους, 10 από τους οποίους  είναι Αμερικανοί.

Οι άοπλες πτήσεις επιτήρησης δεν υποστηρίζουν τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας. Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχος ήταν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ομήρων, να εντοπίσουν σημάδια ζωής και να περάσουν πληροφορίες για τους ομήρους στις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ.

Ο στρατός των ΗΠΑ παρέχει στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βομβών και βολών πυροβολικού, στο Ισραήλ, και έχει αναπτύξει δύο αεροπλανοφόρα και εκατοντάδες στρατεύματα στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Αρκετές δεκάδες Αμερικανοί καταδρομείς έχουν σταλεί στο Ισραήλ για να βοηθήσουν στην παροχή συμβουλών για την ανάκτηση ομήρων. Αλλά, αναφέρουν οι NYT, οι πτήσεις επιτήρησης υποδηλώνουν ότι το Πεντάγωνο αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο.

Οι πτήσεις επικεντρώνονται στη νότια Γάζα, περίπου 15 μίλια από την αρχική θέση του ισραηλινού στρατού στα βόρεια. Φαίνεται να επιχειρούν τουλάχιστον έξι ξεχωριστά αεροσκάφη MQ-9, σύμφωνα με την Αμέλια Σμιθ, ερευνήτρια αεροπορίας που παρακολουθούσε τις πτήσεις. Αρκετά αεροσκάφη που αναλύθηκαν από τους Times και την κα Σμιθ πέταξαν πάνω από τη Γάζα για περίπου τρεις ώρες, στα 24.000 με 26.000 πόδια.

Το MQ-9 σχεδιάστηκε ως το πρώτο drone «κυνηγού-δολοφόνου» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για αποστολές επιτήρησης λόγω των εξελιγμένων αισθητήρων του και της ικανότητάς του να περιπλανάται πάνω από μια περιοχή για περισσότερες από 20 ώρες κάθε φορά. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών και τη συλλογή πληροφοριών στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία. Το MQ-9 χρησιμοποιείται από πολλούς στρατούς στον κόσμο, αλλά όχι από το Ισραήλ.
 

Πηγή: skai.gr