Γερμανία: Παρουσία Σολτς τα εγκαίνια του εργοστασίου της Tesla

Παρουσία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ ο Ίλον Μασκ εγκαινίασε σήμερα στο Βρανδεμβούργο το πρώτο «mega-factory» της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla στην Ευρώπη. «Είναι ένα σημάδι για πολλά θέματα που κινούνται τώρα στη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Το εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται στο Γκρουνχάιντε, κοντά στο αεροδρόμιο Βερολίνου - Βρανδεμβούργου, κόστισε 5 δισεκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκε δύο χρόνια προετοιμασίας, ενώ έλαβε την τελική άδεια λειτουργίας μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρία αφορούσαν περιβαλλοντικές ανησυχίες και κυρίως τη διαχείριση του νερού της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανέγερση του εργοστασίου, το οποίο θα απασχολεί 12.000 εργαζόμενους, έγινε με περίπου 20 προσωρινές άδειες και χωρίς εγγύηση για την τελική άδεια λειτουργίας. Αρχικά, το σχέδιο προέβλεπε ολοκλήρωση του έργου πριν από το καλοκαίρι του 2021.

Στο εργοστάσιο της Γερμανίας θα κατασκευάζεται το μοντέλο Υ της Tesla, το οποίο μέχρι τώρα εισαγόταν στην Ευρώπη είτε από τις ΗΠΑ είτε από την Κίνα και, σύμφωνα με την εταιρία, εντός του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας, το νέο εργοστάσιο θα κατασκευάσει 30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με στόχο να φθάσει προσεχώς τα 500.000 αυτοκίνητα τον χρόνο, αυξάνοντας σημαντικά τον ανταγωνισμό στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Ο Ίλον Μασκ, ο οποίος έφτασε στο Βερολίνο από το Τέξας ειδικά για την περίσταση, παρέδωσε ήδη σήμερα ο ίδιος τα πρώτα 30 αυτοκίνητα στους νέους ιδιοκτήτες τους, καθώς η εταιρία είχε λάβει ειδική άδεια δοκιμαστικής λειτουργίας προκειμένου να κατασκευάσει 2000 οχήματα πριν από τα επίσημα εγκαίνια.

Αυτό το εργοστάσιο «αποτελεί σημάδι για πολλά θέματα που κινούνται τώρα στη Γερμανία», τόνισε στην ομιλία του ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκεται στην πρώην ανατολική Γερμανία, αλλά και στη δικαίωση της επιλογής της Γερμανίας να παραμείνει βιομηχανική χώρα και να μην περιοριστεί μόνο στην παροχή υπηρεσιών, όπως συνιστούσαν πολλοί τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Σολτς επισήμανε ακόμη ότι οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν θέσεις εργασίας, με το βλέμμα τόσο στην επένδυση της Tesla όσο και στο εργοστάσιο μικροτσίπ που ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει στη Γερμανία η αμερικανική Intel και τόνισε ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι θεμιτός και παραγωγικός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ