Eurofighter προσφέρει το Βερολίνο στη Βαρσοβία - Γερμανικό «όχι» σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Έντονη ανησυχία αλλά προσεκτικές, συγκρατημένες δηλώσεις στη γερμανική πρωτεύουσα την επόμενη μέρα του πυραυλικού πλήγματος στην Πολωνία. Ανακοινώσεις από το υπ. Άμυνας.

«Σοκαρισμένη» από τις εξελίξεις στην Πολωνία μετά το πλήγμα που δέχθηκε χθες το χωριό Πσεβόντουφ είναι η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δήλωση του αν. κυβερνητικού εκπροσώπου Βόλφγκαντ Μπύχνερ στο Βερολίνο. «Οι έρευνες διεξάγονται υπό μεγάλη πίεση» ανέφερε χαρακτηριστικά χωρίς να παίρνει θέση για το «ποιος φταίει». Υπογράμμισε ωστόσο «ότι χωρίς τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί κάτι τέτοιο».

Η μεγάλη είδηση όμως έρχεται από το γερμανικό υπ. Άμυνας. Ως απάντηση στο πυραυλικό χτύπημα της πολωνικής μεθορίου-νατοϊκού έδαφους και ανεξαρτήτως της προέλευσης του πυραύλου, η γερμανική κυβέρνηση προσφέρει στην Βαρσοβία γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofigher, αγνώστου μέχρι στιγμής αριθμού. Στόχος είναι η ενίσχυση της πολωνικής αεράμυνας με γερμανική στήριξη σε πτήσεις καταγραφής και παρακολούθησης. Σύμφωνα με το υπ. Άμυνας ήδη αύριο γερμανικά Eurofighter θα μπορούσαν να φτάσουν στην Πολωνία, εάν το επιθυμεί, χωρίς να χρειάζεται καν εγκατάστασή τους εκεί. Θα μπορούν να επιστρέφουν στη Γερμανία, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας τονίζοντας ότι πρόκειται ακόμη για μια «προσφορά», περιμένοντας την πολωνική απάντηση.

Την ίδια ώρα η Γερμανίδα υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε επίσης σήμερα την παράταση της γερμανικής αποστολής στη Σλοβακία μέχρι το τέλος του 2023 και ενδεχομένως ως το 2024. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη Σλοβακία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με τη γερμανική συνδρομή να επικεντρώνεται στο σύστημα αεράμυνας Patriot.

Γερμανικό «όχι» σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Όπως προκύπτει επίσης από την κυβερνητική ενημέρωση, η Γερμανία εξακολουθεί να απορρίπτει έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό του εναέριου χώρου πάνω από την Ουκρανία, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας».

Ως προς την επίθεση στην Πολωνία, η γερμανική κυβέρνηση πάντως επιλέγει να τηρήσει για την ώρα στάση αναμονής μέχρι τα οριστικά πορίσματα για τα αίτια των εκρήξεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα χαρακτήρισε «υποθέσεις» τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν περί ουκρανικών αμυντικών πυρών. Χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή» σημειώνοντας ότι ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο «δεν υπάρχουν περιθώρια για εικασίες».

Απέφυγε πάντως να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένκσι για ρωσικό χτύπημα. Η γερμανική κυβέρνση σε κάθε περίπτωση καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις ανά την Ουκρανία σε κρίσιμες υποδομές ενέργειας, ανέφερε ο Β. Μπύχνερ.

Σολτς: Να εστιάσουμε στα γεγονότα όχι σε εικασίες

Ήδη πάντως από χθες το βράδυ χτύπησε «συναγερμός» στο γερμανικό υπ. Εξωτερικών και την καγκελαρία. Στις 3 τα ξημερώματα στο Μπαλί της Ινδονησίας ξύπνησε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ο σύμβουλός του για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γενς Πλέτνερ, για να του μεταφέρει τις ειδήσεις από την Πολωνία.

«Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου από το Μπαλί για τα αίτια του χτυπήματος σε πολωνικό έδαφος ο Γερμανός καγκελάριος. Υπογράμμισε, ωστόσο, μετά από ερώτηση σχετικά με τις αμερικανικές ανακοινώσεις ότι ότι «δεν θα συνέβαινε όλο αυτό χωρίς τον πόλεμο στην Ουκρανία». Όμως «πρέπει να εστιάσουμε στα γεγονότα» τόνισε. Σε συνέντευξή του επίσης στο δίκτυο ARD στο περιθώριο του G20 στο Μπαλί, ο Γερμανός καγκελάριος έκανε λόγο για ένα «τρομακτικό περιστατικό», τόνισε όμως και εκεί ότι «δεν πρέπει να μεταδίδονται φήμες αλλά ξεκάθαρα γεγονότα».

«Οι σκέψεις μου είναι με τους φίλους και συμμάχους μας στην Πολωνία. Συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων. Είμαστε σε επικοινωνία με τους νατοϊκούς συμμάχους. Το ΝΑΤΟ είναι δυνατό» δηλώνει μέσω twitter και η υπ. Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ. Από την πλευρά τους οι Χριστιανοδημοκράτες, μέσω του εκπροσώπου τους για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν, εξήραν την «ψύχραιμη» στάση της Βαρσοβίας, που δεν ενήργησε «βιαστικά» και προσέφυγε σε διαβουλεύσεις με τους εταίρους της.

Πηγή: DW - Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο