Κλείσιμο

Γέλεν: Oι εκπρόσωποι του Πούτιν δεν έχουν καμία θέση στη σύνοδο της G20

 Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τον πόλεμο

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο και ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν καμία θέση στη σύνοδο των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) αυτή την εβδομάδα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνεδρίασης των οικονομικών αξιωματούχων της G20, η Γέλεν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τον πόλεμο και τον δραματικό του αντίκτυπο στις τιμές ενέργειας και την αυξανόμενη επισιτιστική ασφάλεια.

Η Γέλεν απέφυγε τη ερώτηση για το εάν θα αποχωρήσει όταν μιλήσουν Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως η ίδια και άλλοι ηγέτες της Δύσης έκαναν κατά την τελευταία τέτοια συνεδρίαση στην Ουάσινγκτον τον Απρίλιο, αλλά δήλωσε ότι θα καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους».

«Νομίζω ότι ξεκαθάρισα πως τα πράγματα δεν μπορεί να είναι όπως συνήθως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτές τις συνεδριάσεις», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τον υπουργό Οικονομικών της Ουκρανίας σε αυτές τις συναντήσεις.

Η Γέλεν δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει σκληρά για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, που, σύμφωνα με την ίδια, θα βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές ενέργειας και να διατηρηθούν οι παγκόσμιες ροές πετρελαίου αφού τεθούν σε ισχύ οι ευρωπαϊκές και πιθανόν οι βρετανικές και αμερικανικές κυρώσεις στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στα τέλη της χρονιάς.

Η αποτυχία να υιοθετηθούν τέτοια μέτρα, δήλωσε, θα αποκλείσει μια σημαντική ποσότητα ρωσικού πετρελαίου, το οποίο θα οδηγήσει ανοδικά τις τιμές πετρελαίου, πρόσθεσε η Γέλεν, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η Κίνα και η Ινδία θα συνειδητοποιήσουν προς είναι προς το συμφέρον τους να συμμετάσχουν.

«Θα δώσει στη Ρωσία έναν τρόπο να συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο…και θα βοηθήσει τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Κίνα και την Ινδία, να αποφύγουν μια κορύφωση στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ