Πένυ Μόρντοντ, το νέο φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον - Σήμερα η δεύτερη ψηφοφορία

Ο υποψήφιος ή η υποψήφια με τις λιγότερες ψήφους θα αποκλειστεί από τη συνέχεια, η οποία θα περιλαμβάνει νέες ψηφοφορίες από τη Δευτέρα μέχρι να μείνει το τελικό ζευγάρι διεκδικητών.

του Θανάση Γκαβού

Μεταξύ των έξι υποψηφίων διαδόχων του Μπόρις Τζόνσον που προκρίθηκαν από τη χθεσινή ψηφοφορία καλούνται να επιλέξουν σήμερα το μεσημέρι τα 358 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος.

Η δεύτερη ψηφοφορία διεξάγεται μεταξύ 11.30 και 13.30 ώρα Λονδίνου και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 15.00.

Ο υποψήφιος ή η υποψήφια με τις λιγότερες ψήφους θα αποκλειστεί από τη συνέχεια, η οποία θα περιλαμβάνει νέες ψηφοφορίες από τη Δευτέρα μέχρι να μείνει το τελικό ζευγάρι διεκδικητών.

Στη χθεσινή ψηφοφορία ο Ρίσι Σούνακ συγκέντρωσε 88 ψήφους, η Πένυ Μόρντοντ 67, η Λιζ Τρας 50, η Κέμι Μπέιντενοκ 40, ο Τομ Τούγκενχατ 37 και η Σουέλα Μπράβερμαν 32. Αποκλείστηκαν με λιγότερες από 30 ψήφους οι Ναντίμ Ζαχάουι (26) και Τζέρεμι Χαντ (18).

Μετά από το χθεσινό αποτέλεσμα και μια νέα δημοσκόπηση μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος που έδινε ξανά ξεκάθαρο προβάδισμα στην κα Μόρντοντ, η πρώην Υπουργός Άμυνας έχει γίνει το απόλυτο φαβορί για την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά των γραφείων στοιχημάτων.

Η δημοσκόπηση θεωρείται σημαντική διότι ο νέος Πρωθυπουργός θα επιλεγεί μεταξύ των δύο τελικών υποψηφίων από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Επίσης, οι 67 ψήφοι που κέρδισε χθες η Πένυ Μόρντοντ προκάλεσαν αίσθηση, καθώς δημοσίως τη στήριξή τους στο πρόσωπό της είχαν δηλώσει μόνο σχεδόν 30 βουλευτές. Η 49χρονη πολιτικός θεωρείται ότι έχει απήχηση σε όλες τις πτέρυγες του κόμματος, με τους πολιτικούς συντάκτες να σχολιάζουν πως είναι ξεκάθαρο ότι έχει αναπτυχθεί μία σημαντική δυναμική υπέρ της.

Από τους αποκλεισμένους υποψηφίους, πάντως, ο κ. Χαντ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον μέχρι πρότινος Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. Θεωρητικά μεγάλη δεξαμενή ψήφων για τους επόμενους γύρους έχει και η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, καθώς η δεξιά πτέρυγα των Τόρις την οποία διεκδικεί έδωσε 72 ψήφους στις Κέμι Μπέιντενοκ και Σουέλα Μπράβερμαν, αν και ψήφους από την παράταξη των υποστηρικτών του Brexit έχει πάρει και η κα Μόρντοντ.
 

Πηγή: skai.gr