Φινλανδικά ΜΜΕ: «Η Ρωσία μπορεί να διακόψει αύριο το φυσικό αέριο ως αντίποινα»

Η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου της Φινλανδίας αύριο Παρασκευή ως αντίποινα για την απόφαση του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ αναφέρουν τα φινλανδικά ΜΜΕ. Η φινλανδική αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στη Μόσχα.

«Η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία αύριο, μια μέρα αφότου οι Φινλανδοί ηγέτες δήλωσαν ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ‘χωρίς καθυστέρηση’» σημειώνει η τοπική εφημερίδα Iltalehti.

Φινλανδοί πολιτικοί έχουν προειδοποιηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου την Παρασκευή, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές και χωρίς να διευκρινίζει από πού προήλθε η προειδοποίηση.

Εάν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο, θα προκαλούνταν μεγάλα προβλήματα σε ορισμένες φινλανδικές βιομηχανίες και στην παραγωγή τροφίμων, αναφέρει η Iltalehti.

Tην υποστήριξή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Το σκανδιναβικό έθνος που μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία  βρίσκεται τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», ανέφεραν ο κ. Νιινίστο και η κα Μάριν σε κοινή δήλωση.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» στην Ευρώπη .

Πηγή: skai.gr