«Γίνε ήρωας:» Έκκληση στον Ερντογάν από τις οικογένειες των μαχητών του Αζοφστάλ να τους σώσει

Δραματική έκκληση στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να μεσολαβήσει για να σώσει τις ζωές των τελευταίων υπερασπιστών της χαλυβουργίας Αζοφστάλ απηύθυναν οι οικογένειές τους όπως αναφέρει το CNN.

Στη συγκινητική έκκληση που απευθύνουν στον Ερντογάν, τον προτρέπουν να «γίνει ήρωας» και να ξεκινήσει μια διαδικασία εκκένωσης για όλους τους εναπομείναντες μαχητές στο εργοστάσιο. Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Κίεβο, ο πατέρας ενός 18χρονου μαχητή προέτρεψε τον Τούρκο ηγέτη να αδράξει «μια ιστορική ευκαιρία για να μείνει στην ιστορία ως ειρηνοποιός, ως ήρωας».

«Ως άνθρωπος προς άνθρωπο, πατέρας προς πατέρα, σας ικετεύω να σώσετε τον γιο μου και τους συντρόφους του», παρακάλεσε ο Εβγένι Σουχάρνικοφ, επικαλούμενος την εμπειρία της Τουρκίας από στρατιωτικές επιχειρήσεις εξόρυξης στη Μέση Ανατολή.

Χρησιμοποιώντας παραδείγματα εκκενώσεων στη Συρία, αλλά και τη Δουνκέρκη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σουχάρνικοφ ζήτησε να σταλεί ένα πολιτικό σκάφος για να περισυλλέξει τους μαχητές. Ο πατέρας του μαχητή πρότεινε επίσης να μεταφερθούν σε μια ουδέτερη χώρα, μακριά από τις εχθροπραξίες.

«Χρειαζόμαστε έναν ήρωα, ένα άτομο με αρκετή πολιτική εξουσία για να πραγματοποιήσει αυτή τη διαδικασία. Από πολιτική και γεωγραφική άποψη, πιστεύουμε ότι η Τουρκία μπορεί να είναι αυτή η χώρα και ο Ερντογάν μπορεί να είναι αυτό το πρόσωπο», πρόσθεσε.

Οι οικογένειες των μαχητών συγκέντρωσαν 1,5 εκατομμύριο υπογραφές σε αίτημά τους για να εξασφαλίσουν μια ασφαλή διέλευση από το εργοστάσιο για τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ. 
«Ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός ενδιαφέρονται μόνο για τους πολίτες», είπε η σύζυγος ενός μαχητή ενώ στεκόταν δίπλα στον μικρό γιο της. Μια φίλη ενός μαχητή του Αζόφ προειδοποίησε ότι εάν εγκαταλειφθούν οι μαχητές: «Η Ουκρανία δεν θα έχει λαμπρό μέλλον».

Η Ουκρανία προσφέρθηκε να απελευθερώσει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου σε αντάλλαγμα για την εκκένωση των τραυματισμένων Ουκρανών στρατιωτών από το πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα. Πιστεύεται ότι ακόμα υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες σε αυτό το τελευταίο ουκρανικό οχυρό της Μαριούπολης. Η Ρωσία συνεχίζει τους τακτικούς βομβαρδισμούς του εργοστασίου, σύμφωνα με τον ρωσικό και τον ουκρανικό στρατό.
 

Πηγή: skai.gr