Ευρωπαίος αξιωματούχος στον ΣΚΑΪ: Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας παραμένουν στο τραπέζι

Στο τραπέζι της ΕΕ παραμένουν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, που μίλησε στον ΣΚΑΪ και αναγνωρίζει ότι ναι μεν η Άγκυρα έχει αποκλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά οφείλει προβεί σε περισσότερες έμπρακτες κινήσεις για να ανοίξει η συζήτηση για μια «θετικότερη» ατζέντα. 

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννης Παλαιολόγος, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας αναγνωρίζεται μεν η επιτευχθείσα πρόοδος τους τελευταίους μήνες (απόσυρση του Ορούτς Ρέις), ωστόσο επισημαίνεται ότι συνεχίζονται κάποιες προκλητικές δηλώσεις από τον Ερντογάν. Παράλληλα, από τις Βρυξέλλες τονίζεται ότι ελήφθησαν μέτρα κατά του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Τουρκία, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Κομισιόν. 

«Υπάρχει μεγαλύτερη ενότητα απ’ ό,τι στο παρελθόν μεταξύ των "27" για την ανάγκη θετικής στρατηγικής ευρωτουρκικής σχέσης, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία κάνει ό,τι απαιτείται για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ» διαμηνύει ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 - 26 Μαρτίου θα συζητηθεί η έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκία, και το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Άγκυρα επιθυμεί να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με το 2020, με το αζημίωτο πάντα. Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να αποκομίσει περισσότερα και στο προσφυγικό, αλλά και στο θέμα της τελωνειακής ένωσης. 

Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν στο μεταξύ την Παρασκευή, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Πηγή: skai.gr