Τσαβούσογλου: «Βλέπει» προσέγγιση με Αίγυπτο και Μακρόν - «Προβοκατόρικες δηλώσεις Ελλήνων»

Προσέγγιση με Αίγυπτο και Εμανουέλ Μακρόν «βλέπει», για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα SABAH.
 
"Για να ανοίξουμε το δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας. Όταν έρθει η ώρα στήνουμε  παιχνίδι και χαλάμε το παιχνίδι που επιχειρούν να στήσουν εναντίον μας" δηλώνει προκλητικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης.

Ελλάδα

‘’Με την Ελλάδα μπορούμε να λύσουμε τα διμερή ζητήματα μόνο μέσω διαλόγου.  Έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι  όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο . Η Ελλάδα ήταν η πλευρά που έφευγε. Αντί να μιλήσουν μαζί μας προσπάθησαν να μεταφέρουν τα ζητήματα στην ΕΕ. Στο τέλος όταν ήρθαν στο τραπέζι, ακολούθησαν την οδό της κλιμάκωσης της έντασης για να ανατρέψουν το τραπέζι. Η παρενόχληση στο πλοίο μας Τσεσμέ και οι προβοκατόρικες δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων είναι τα πρόσφατα παραδείγματα’’ ισχυρίζεται ο επικεφαλής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Για τον επόμενο γύρo των διερευνητικών επαφών από την Αθήνα επί της αρχής ήρθε η πρόσκληση, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί η ημερομηνία.

Ανατολική Μεσόγειος

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο σχολιάζει ότι ‘’στην περιοχή μας δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας των ενεργειακών σχεδιασμών που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία. Η πρόταση του προέδρου μας να διεξαχθεί Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου με όλες τις χώρες της περιοχής είναι ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα για την ειλικρινή επιθυμία για συνεργασία’’.

‘’Για να μετατραπεί η ενέργεια σε ένα μέσο ειρήνης, εξαρτάται αυτή η προσέγγιση να έχει κοινή αποδοχή απ’ όλες τις χώρες της περιοχής και τη χρήση πόρων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις αρχές δικαίου και δικαιοσύνης. Διαβιβάσαμε την πρότασή μας στην ΕΕ όπως ‘πώς πρέπει να γίνει, ποιοι πρέπει να συμμετέχουν’. Κάνουμε λόγο για
δίκαιη μοιρασιά. Να συμμετέχουν και οι δυο πλευρές της Κύπρου’’.

Αίγυπτος 

‘’ Με την Αίγυπτο έχουμε επαφές και σε επίπεδο πληροφοριών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον (σ.σ υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου) Σαμέχ Σούκρι. Για παράδειγμα, στις συναντήσεις μας στον ΟΗΕ, είχαμε πολύωρες συνομιλίες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις’’ αναφέρει. 

‘’Σύμφωνα με τις εξελίξεις των σχέσεων, μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα πεδία δικαιοδοσίας θαλάσσιων ζωνών. Επειδή είμαστε υπέρ της δίκαιης μοιρασιάς, θέλουμε να μιλήσουμε με όλους’’ προσθέτει ο τούρκος υπουργός.

Εμανουέλ Μακρόν 

Για τον Εμανουέλ Μακρόν ο Τσαβούσογλου δηλώνει ότι ‘’ο πρόεδρος μας, έδωσε θετικά μηνύματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Γαλλία. Στη συνομιλία που είχε με τον Μακρόνέθεσαν τα θέματα συνεργασίας για τη Συρία και το  Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Μακρόν είπε ‘εγώ δεν είμαι εναντίον του Ισλάμ το 17 % του πληθυσμού μας είναι Μουσουλμάνοι. Εγώ δεν θα είμαι εναντίον του Ισλάμ. Εδώ, έχουμε μία καλή σχέση με την τουρκική κοινότητα". 

Πηγή: skai.gr