Κλείσιμο

Τουρκία: Προς απαγόρευση του HDP; Πέρα… βρέχει για την κατακραυγή στην Άγκυρα

Αναπόδραστη φαντάζει η απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) στην Τουρκία, με τη διεθνή κατακραυγή να εντείνεται, ωστόσο για την Άγκυρα πέρα... βρέχει, καθώς σήμερα Πέμπτη επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα, ότι ο σχολιασμός μιας δικαστικής διαδικασίας ισοδυναμεί με επέμβαση στη δικαιοσύνη.

«Όλοι πρέπει να περιμένουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σ' αυτή τη διαδικασία. Ο σχολιασμός μιας δικαστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη ισοδυναμεί με επέμβαση στη δικαιοσύνη», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας που επιδιώκει την απαγόρευση του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), υποστηρίζει στο κατηγορητήριο πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σ' αυτό και στη μαχητική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την απαγόρευση του αντιπολιτευόμενου κόμματος, που ανακοινώθηκε χθες, αποτελεί την κορύφωση της πολυετούς καταστολής σε βάρος του, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο του κοινοβουλίου. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν επικρίνει την κίνηση αυτή.

Επικαλούμενο το κατηγορητήριο, το Anadolu αναφέρει πως ο εισαγγελέας κατηγορεί το HDP για ενέργειες που παραβιάζουν την «αδιάσπαστη ενότητα» του κράτους και για «ενεργό ρόλο στην προμήθεια προσωπικού» για το PKK.

Ο εισαγγελέας ζητεί να στερηθεί το HDP κάθε κρατική οικονομική υποστήριξη και να επιβληθεί πολιτική απαγόρευση στα μέλη του, περιλαμβανομένων των πρώην ηγετών του, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ