Ευλογιά των Πιθήκων - ΠΟΥ: Περισσότερα από 1.000 κρούσματα σε 29 χώρες - Κίνδυνος να γίνει ενδημική

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο κίνδυνος να καταστεί ενδημική η νόσος σε αυτές τις χώρες είναι πραγματικός, αλλά αποτρέψιμος.

Περισσότερα από 1.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε όλον τον κόσμο μετά το πρόσφατο ξέσπασμα της ασθένειας σε χώρες εκτός της Αφρικής.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο κίνδυνος να καταστεί ενδημική η νόσος σε αυτές τις χώρες είναι πραγματικός, αλλά αποτρέψιμος.

Μέχρι στιγμής 29 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα, αφού καταγράφηκαν οι πρώτοι ασθενείς, στις αρχές Μαΐου.

Ο Τέντρος είπε επίσης ότι φέτος έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.400 ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θάνατοι. «Είναι μια ατυχής αντανάκλαση του κόσμου όπου ζούμε, το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα μόλις τώρα αρχίζει να δίνει προσοχή στην ευλογιά των πιθήκων, επειδή εμφανίστηκε σε πλούσιες χώρες», σχολίασε.

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, ωστόσο υπάρχουν και κρούσματα μεταξύ γυναικών. Ο ΠΟΥ συνιστά στους ασθενείς να απομονώνονται στο σπίτι τους. Συνεργάζεται επίσης με άλλες οργανώσεις, όπως με την UN AIDS, για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να σταματήσει η μετάδοση της νόσου.

Σε ορισμένες χώρες θα μπορούσε να προταθεί ο εμβολιασμός όσων εκτέθηκαν στον ιό -όπως σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή σε σεξουαλικούς συντρόφους των ασθενών- ιδανικά μέσα σε τέσσερις ημέρες από την έκθεσή τους.

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένα για την ευλογιά, μια πολύ πιο επικίνδυνη ασθένεια που εξαλείφθηκε το 1980, όμως οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύουν και από την ευλογιά των πιθήκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ