Κλείσιμο

Συνεχείς ανατιμήσεις πλήττουν τα βρετανικά νοικοκυριά - Αυξάνεται το άγχος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Εκτιμάται πως την Πέμπτη θα σπάσει το φράγμα των 100 λιρών για το γέμισμα του ρεζερβουάρ ενός μέσου οικογενειακού αυτοκινήτου.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Διαδοχικά είναι πλέον τα ρεκόρ ανατιμήσεων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι Βρετανοί, κυρίως σε καύσιμα και σε τρόφιμα, με αποτέλεσμα έρευνες να αποτυπώνουν μια σαφή ανησυχία για το μέλλον και μια διογκούμενη οικονομική δυσχέρεια.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την εταιρεία οδικής ασφάλισης RAC, την Τετάρτη σημειώθηκε νέο υψηλό μέσης τιμής της βενζίνης, που έφτασε να κοστίζει 180,73 πένες το λίτρο (2,11 ευρώ). Το ντίζελ κατέγραψε επίσης νέο ρεκόρ στις 186,57 πένες το λίτρο (2,18 ευρώ).

Η εταιρεία προειδοποιεί ότι με βάση τον τρέχοντα ρυθμό αύξησης του κόστους των καυσίμων, την Πέμπτη θα σπάσει το φράγμα των 100 λιρών για το γέμισμα του ρεζερβουάρ ενός μέσου οικογενειακού αυτοκινήτου.

Εκπρόσωπος της RAC επισήμανε πως το 24ωρο έως το βράδυ της Τρίτης η τιμή της βενζίνης κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση εδώ και 17 χρόνια, δηλαδή κατά 2,27 πένες το λίτρο.

Ανησυχία προκαλεί στους Βρετανούς ενόψει καλοκαιριού και η μεγάλη αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων.

Μάλιστα η δημοφιλής αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Wizz Air προειδοποίησε πως μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου η τιμή των εισιτηρίων θα είναι αυξημένη κατά σχεδόν 10% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019, το τελευταίο καλοκαίρι προ πανδημίας.

Σύμφωνα δε με τη μηνιαία έκθεση πεπραγμένων στην αγορά λιανικής στη Βρετανία από την KPMG, οι πωλήσεις τον Μάιο ήταν μειωμένες κατά 1,1% σε σχέση με τον Απρίλιο και κατά 1,5% σε σχέση με τον περσινό Μάιο, όταν η χώρα τελούσε ακόμα υπό περιορισμούς λόγω Covid.

Το βασικό πλήγμα υπέστησαν οι πωλήσεις αντικειμένων μεγάλης αξίας, όπως έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη, κάτι που οι αναλυτές αποδίδουν στο αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στη Βρετανία από την Τράπεζα της Αγγλίας είναι ότι θα υπερβεί ελαφρώς το 10% το φθινόπωρο. Ήδη βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών, στο 9%.

Μία ακόμα ανησυχητική ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα βρετανικά νοικοκυριά είναι πως η χρήση πιστωτικών καρτών αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2005.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας, ο συνολικός δανεισμός μέσω χρήσης πιστωτικών καρτών, προσωπικών δανείων, διακανονισμού δόσεων για την αγορά αυτοκινήτων και χρήσης του ορίου υπερανάληψης από τραπεζικούς λογαριασμούς αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 5,7% από 5,2% τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα για τις πιστωτικές κάρτες η χρήση τους αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 11,6%.

Έρευνα για τον γνωστό ιστότοπο πωλήσεων και δημοπρασιών eBay αποκαλύπτει εξάλλου πως ένας στους τέσσερις χρήστες αγόρασαν μεταχειρισμένα ρούχα το 2021, με τις σχετικές αναζητήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με το 2020.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το 25% των ερωτηθέντων σε έρευνα της εφαρμογής διαχείρισης προσωπικών οικονομικών HyperJar να δηλώνουν πως η μεγαλύτερη πίεση για την ψυχική τους υγεία προκύπτει από το αυξημένο κόστος διαβίωσης και τη διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού σε αυτή τη συγκυρία.

Ένας στους πέντε δηλώνει πως περιορίζει τις δικές του καταναλωτικές επιθυμίες ώστε να ικανοποιήσει οικογενειακές ανάγκες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HyperJar Ματ Μέγκενς σχολίασε πως «είναι εξαιρετικά λυπηρό να βλέπουμε πόσο η κρίση του κόστους διαβίωσης επηρεάζει γονείς σε όλη τη χώρα - να ανησυχείς για την προσωπική σου κατάσταση είναι ένα πράγμα, αλλά όταν άλλοι εξαρτώνται από εμάς απλά το στρες γίνεται μεγαλύτερο».

Σε αυτό το πλαίσιο και θέλοντας να κερδίσει κάποιους από τους αντάρτες Συντηρητικούς βουλευτές που τον καταψήφισαν στην πρόσφατη εσωκομματική ψηφοφορία εμπιστοσύνης, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει το προσεχές διάστημα μια σειρά περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του οικονομικού βάρους για τις οικογένειες.

Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται μέτρα για μείωση του κόστους της παιδικής φροντίδας και βοήθεια για την αγορά πρώτης κατοικίας.