Ετοιμάζεται για παραίτηση ο Μπόρις Τζόνσον λέει το BBC

Μπόρις Τζόνσον: Ετοιμάζεται για παραίτηση λέει το BBC

Όπως πρώτο μετέδωσε το BBC, ο κ. Τζόνσον θα παραμείνει στη θέση του Πρωθυπουργού μέχρι την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και νέου Πρωθυπουργού.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την παραίτησή του θα υποβάλει εντός των επόμενων ωρών ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Όπως πρώτο μετέδωσε το BBC, ο κ. Τζόνσον θα παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και νέου Πρωθυπουργού.

Η εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του θα αρχίσει εντός του καλοκαιριού και θα έχει ολοκληρωθεί έως το ετήσιο συνέδριο των Τόρις στις αρχές Οκτωβρίου.

Η παραίτηση του κ. Τζόνσον ακολουθεί τις παραιτήσεις 54 μελών της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων πέντε υπουργοί και 21 υφυπουργοί.

Η απόφαση για πιθανή διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών θα εναπόκειται στο διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον.
 

Να παραιτηθεί ζήτηε από τον Μπόρις Τζόνσον με ανοιχτή επιστολή του ο Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος μόλις την Τρίτη διορίστηκε από τον Βρετανό Πρωθυπουργό στη θέση του Υπουργού Οικονομικών για να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Ρίσι Σούνακ.

Ο κ. Ζαχάουι δηλώνει συντετριμμένος που ο κ. Τζόνσον δεν εισάκουσε χθες το κάλεσμα του ιδίου και άλλων υπουργών να παραιτηθεί και πως πλέον με την άρνησή του να φύγει ο Πρωθυπουργός «υπονομεύει τα απίστευτα επιτεύγματα της κυβέρνησης».

Αν και δεν υποβάλλει παραίτηση ο ίδιος, ο κ. Ζαχάουι καταλήγει παροτρύνοντας τον Πρωθυπουργό «να κάνει το σωστό» και να παραιτηθεί άμεσα.

Την παραίτησή της, ωστόσο, υπέβαλε η Μισέλ Ντόνελαν, η οποία επίσης μόλις την Τρίτη διαδέχθηκε τον κ. Ζαχάουι στο Υπουργείο Παιδείας.

Συνολικά πλέον έχουν υποβληθεί 54 παραιτήσεις από το κυβερνητικό σχήμα. 

Παραιτήθηκε και η υπουργός Παιδείας 

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε πως έχει υποχρέωση να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και δεν μπορεί να αφήσει «άδεια τα γραφεία του κράτους», όμως κάλεσε τους συναδέλφους του στο κόμμα να εξαναγκάσουν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, ενώ παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν.

«Το κόμμα έχει ένα μηχανισμό για να αλλάζει ηγέτες και αυτός είναι ο μηχανισμός που συμβουλεύω τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν», έγραψε ο Γουάλας σε μήνυμά του στο Twitter.

Η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε από την πλευρά της πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίσθηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να παραιτηθεί.

«Δεν βλέπω να μπορείτε να συνεχίσετε με κανένα τρόπο, αλλά χωρίς έναν επίσημο μηχανισμό για να σας απαλλάξουμε από τα καθήκοντά σας, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό δυνατό είναι να σας υποχρεώσουμε αυτοί που παραμένουμε στο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε η Ντόνελαν στην επιστολή παραίτησής της λέγοντας πως «ικέτευσε» τον Τζόνσον χθες, Τετάρτη, να παραιτηθεί.

«Μας φέρατε σε μια αφόρητη κατάσταση ... ως κάποια που βάζει πάνω απ' όλα την ακεραιότητα, δεν έχω άλλη επιλογή».

Πηγή: skai.gr