Επτά χώρες της ΕΕ προέτρεψαν τους πολίτες τους να μην «πάρουν τα όπλα» για την Ουκρανία

Επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τη Δευτέρα τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν στην ουκρανική στρατιωτική αντίσταση κατά των ρωσικών στρατευμάτων εισβολής.

Η έκκληση εκδόθηκε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και του Βελγίου.

Οι υπουργοί των επτά χωρών «αποθάρρυναν ομόφωνα τους Ευρωπαίους να ενταχθούν» στις τάξεις των εθελοντών μαχητών που κατευθύνονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε ανοιχτά τους ξένους να έρθουν σε βοήθεια της χώρας του ως μέρος μιας «Διεθνούς Λεγεώνας» που θα πολεμούσε πλάι στους Ουκρανούς.

Στις 6 Μαρτίου, η Ουκρανία δήλωσε ότι περίπου 20.000 άνθρωποι είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμά του.

«Προφανώς αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ταξιδεύουν σε μια εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν μετά από συνομιλίες με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

«Εξ όσων γνωρίζω, υπήρξαν πολύ λίγες αναχωρήσεις από τη Γαλλία που θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν… σχεδόν καμία», δήλωσε ο Νταρμανέν, η χώρα του οποίου ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της 27μελούς ΕΕ.
 

Πηγή: euractiv.gr