Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε εκ νέου το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης

Πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου από τον Δεκέμβριο του 2021, το οποίο ήδη βρίσκονταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

 H Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισε σήμερα την εκ νέου αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης. Έτσι το επιτόκιο αναφοράς ανέβηκε από το 3% στο 3,5%.

Πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου από τον Δεκέμβριο του 2021, το οποίο ήδη βρίσκονταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής είχε προχωρήσει σε μια «επιθετική», όπως είχε χαρακτηριστεί τότε, κίνηση αυξάνοντας το επιτόκιο κατά 75 μονάδες. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη αύξηση σε μια συνεδρίαση από το 1989.

Στόχος της Επιτροπής είναι να ρίξει τον πληθωρισμό στο 2% από 10,7% που είναι σήμερα. Γι αυτό και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις του βασικού επιτοκίου από τη νέα χρονιά. Κάποιοι σημειώνουν ότι μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 4,5% μέσα στο 2023.

Η αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας αυξάνει και τις δόσεις πολλών στεγαστικών δανείων και συνεπώς το κόστος ζωής για περίπου τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά, όπως υπολογίζεται.

H οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η έκτη μεγαλύτερη στο κόσμο, βρίσκεται εδώ και καιρό στη δίνη του κυκλώνα. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις πριν από δύο μέρες ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως τα πράγματα θα επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3%. Στην διάρκεια αυτής της περιόδου, η οικονομική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε σε όλους τους κύριους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, των κατασκευών και των υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας συνεδριάζει οκτώ φορές το χρόνο για να αποφασίσει την πολιτική των επιτοκίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ