Οι τράπεζες ανακοινώνουν ρυθμίσεις για ευάλωτους δανειολήπτες ενώ έρχεται νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού το βράδυ του Σαββάτου

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Έως την ψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο το βράδυ, οι τράπεζες θα έχουν ανακοινώσει, μετά από παραίνεση του Χρήστου Σταϊκούρα, το σχέδιο το οποίο εκπόνησαν για την στήριξη περίπου 30.000 ευάλωτων δανειοληπτών.  

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση των εκπροσώπων των τραπεζών με τον ΥΠΟΙΚ η οποία όπως και η προηγούμενη, σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου, διεξήχθη σε πολύ κακό κλίμα. Ο ΥΠΟΙΚ επιθυμούσε το δίχτυ ασφαλείας να ωφελεί περισσότερους δανειολήπτες , δέχτηκε όμως ότι στην παρούσα φάση οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα, ζήτησε πάντως να είναι πιο ενεργές εμπροσθοβαρώς με διμερείς ρυθμίσεις και διευκολύνσεις.  

Οι τράπεζες αναλαμβάνουν χωρίς τη αρωγή του κρατικού προϋπολογισμού, από την 1/1/2023 και για ένα χρόνο να καλύψουν το 50% της επιβάρυνσης των δόσεων των στεγαστικών δανείων, με προσημείωση Α’ κατοικία, που προκύπτει από τις αυξήσεις των επιτοκίων τις οποίες έχει αποφασίσει η ΕΚΤ από τον Ιούλιο.  

Τα κριτήρια

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα προσομοιάζουν με αυτά που χρησιμοποιούνται για τις ρυθμίσεις οφειλών της 2ης ευκαιρίας στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.   

Δηλαδή: έως 7.000€ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξανόμενο κατά 3.500€ για κάθε μέλος. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 21.000€ ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού.   

Για τα περιουσιακά κριτήρια, το σύνολο της περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 120.000€ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξημένο κατά 15.000€ για κάθε μέλος έως το ποσό των 180.000€.  

Το όριο των καταθέσεων τοποθετείται στις 120.000€. 

Όσοι εμπίπτουν στα κριτήρια θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ από την πρωτοχρονιά του 2023 και για ένα τρίμηνο.  

Η πρόταση των τραπεζών έχει αξιολογηθεί από τον Επόπτη και το κόστος που προκύπτει είναι διαχειρίσιμο ενώ δεν αναμένεται να αναλάβουν επιπλέον προβλέψεις.  

Η ομπρέλα που στήνουν οι τράπεζες θα καλύψει και την αύξηση των επιτοκίων την οποία θα ανακοινώσει η Κριστίν Λαγκάρντ το μεσημέρι. Θα είναι η 4η αύξηση από τον Ιούλιο και αναμένεται με βάση όλες τις αναλύσεις να είναι της τάξης των 50 μονάδες βάσης , ανεβάζοντας έτσι το βασικό επιτόκιο στο 2%. Τον Ιούλιο ήταν στο 0.  

Όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες αναφορικά με τις καταθέσεις και τις προμήθειες, οι εκπρόσωποι τους κατέστησαν σαφές στη συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα ότι για λόγους ανταγωνισμού δεν πρόκειται και δεν μπορούν να κινηθούν συντεταγμένα. Ανάλογα λοιπόν με τα ξεχωριστά δεδομένα που ισχύουν για κάθε τράπεζα θα ξεδιπλώσουν τους επόμενους 3-4 μήνες η εντελώς ξεχωριστά την στρατηγική τους. Οι πληροφορίες λένε ότι και σε αύξηση καταθέσεων θα προβούν ( κυρίως προθεσμιακών μεγαλύτερης διάρκειας ) αλλά και αρκετές διορθώσεις στις χρε.ωσεις προμηθειών τους θα κάνουν.  

Πηγή: skai.gr