Επικεφαλής CIA: Ο Πούτιν είναι... υπερβολικά υγιής – Εκφοβισμός και εκδίκηση τα «εργαλεία» του

«Είναι πεπεισμένος ότι το πεπρωμένο του ως ηγέτης της Ρωσίας είναι να αποκαταστήσει τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη» ανέφερε ο Ουίλιαμ Μπερνς

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι (διανοητικά) ασταθής, ή σε κακή υγεία, δήλωσε ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ενώ μέσω έντονης φημολογίας στα ΜΜΕ ότι ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος κλείνει τα 70 φέτος, μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, πιθανώς και καρκίνο. 

Όμως ο Ουίλιαμ Μπερνς είπε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο, αστειευόμενος μάλιστα ότι φαίνεται «υπερβολικά υγιής». 

«Υπάρχουν πολλές φήμες για την υγεία του Προέδρου Πούτιν αλλά εξ όσων γνωρίζουμε είναι εντελώς υπερβολικά υγιής», δήλωσε χαρακτηριστικά χαριτολογώντας ο Μπερνς στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν στο Κολοράντο. 

Απαντώντας στα γέλια των παρευρισκομένων, διευκρίνισε ότι τα λεγόμενά του δεν αποτελούν επίσημη αξιολόγηση πληροφοριών. Ο Μπερνς, ο οποίος υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, τόνισε ότι παρακολουθούσε και επικοινωνούσε με τον Ρώσο ηγέτη για περισσότερες από δύο δεκαετίες. 

«Ο κ. Πούτιν πιστεύει πολύ στον έλεγχο, τον εκφοβισμό και στην εκδίκηση» και αυτά τα χαρακτηριστικά του έχουν σκληρύνει την τελευταία δεκαετία, καθώς ο κύκλος των συμβούλων του έχει συρρικνωθεί, ανέφερε ο επικεφαλής της CIA. 

«Είναι πεπεισμένος ότι το πεπρωμένο του ως ηγέτης της Ρωσίας είναι να αποκαταστήσει τη Ρωσία ως μεγάλη δύναμη. Πιστεύει ότι το ‘κλειδί’ για να γίνει αυτό είναι να αναδιαμορφωθεί μια σφαίρα επιρροής στη ‘γειτονιά’ της Ρωσίας και δεν μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς να ελέγξει την Ουκρανία» επισήμανε. 

Τα σχόλια του Μπερνς έγιναν ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας. 

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν εστιάζει «μόνο» στο Ντονμπάς όσον αφορά την Ουκρανία, και άφησε να εννοηθεί ότι η στρατηγική της Μόσχας άλλαξε αφού η Δύση προμήθευσε την Ουκρανία με τέτοια όπλα. 

Πηγή: bbc.com