Ενόχληση Τσαβούσογλου με Γερμανία: Δεν ήταν καλή η συζήτηση - Υπερασπιζόταν τους ισχυρισμούς της Ελλάδας

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αποκάλυψε ότι πρόσφατα δεν είχε πολύ καλή συζήτηση με την Γερμανίδα ομόλογό του καθώς υπερασπιζόταν τους ισχυρισμούς της Ελλάδας και είχε μια προσέγγιση που αμφισβητούσε τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Ισχυρό μήνυμα υπερ της Ελλάδος και των ελληνικών θέσεων δέχθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και από την Γερμανία μετά την Γαλλία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αποκάλυψε ότι πρόσφατα δεν είχε πολύ καλή συζήτηση με την Γερμανίδα ομόλογό του καθώς υπερασπιζόταν τους ισχυρισμούς της Ελλάδας και είχε μια προσέγγιση που αμφισβητούσε τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Η Αναλένα Μπέρμποκ δηλαδή ξεκαθάρισε τις θέσεις της Γερμανίας που είναι υπερ της Ελλάδας και των ελληνικών θέσεων γεγονός που ενόχλησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Γενικότερα, έντονα εκνευρισμένη για τη διεθνή υποστήριξη στην Ελλάδα όσον αφορά τα νησιά εμφανίζεται η Άγκυρα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να βγαίνει εκτός διπλωματικών ορίων την Πέμπτη. 

«Ενώ η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα» απείλησε ο υπουργός Εξωτερικών όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης

Και συνέχισε: «Φυσικά, ενώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς. Θα λάβουμε επίσης τα απαραίτητα μέτρα.

Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως γνωρίζετε, έχουν κάνει πρόσφατα βήματα υπέρ της Ελλάδας, σπάζοντας την πολιτική της ουδετερότητας.

Στο παρελθόν ακολουθούσε μια πολιτική ισορροπίας. Επίσης, ήρε το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης της 'Νότιας Κύπρου' (σ.σ.Κυπριακή Δημοκρατία) για 1 χρόνο. Ως εκ τούτου, ως εγγυήτρια χώρα, θα  κάνουμε τις απαραίτητες ενισχύσεις στην 'ΤΔΒΚ'.

Τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να εδραιώσουμε τα δικά μας συμφέροντα και ασφάλεια και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί ελληνικών απειλών σε βάρος της Τουρκίας μέσω των νησιών επανέλαβε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην συνέντευξή του στο CNN Turk.

Εκεί επανέλαβε ότι «τα όπλα σε Σάμο και Λέσβο «χρησιμοποιούνται για να μας απειλήσουν». «Στείλαμε επιστολές» είπε «στον ΟΗΕ και προειδοποιήσαμε την Ελλάδα και τις ΗΠΑ γι' αυτές τις κινήσεις, για να μην μας πουν ότι δεν τους ειδοποιήσαμε», όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη.

Ενόχληση έως απογοήτευση καταδεικνύει η πρώτη τουρκική αντίδραση στην σκληρή απάντηση των ΗΠΑ ότι η κυριαρχία της Ελλάδας δεν αμφισβητείται. 

«Οι ΗΠΑ δείχνουν τα ‘εθνικά συμφέροντα της Αμερικής’  για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Ελλάδα» δηλώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Ανατολή. 

Όποιος παραβιάζει τα σύνορα τελικά τιμωρείται, δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα τον 21ο αιώνα, δεν έχουν θέση επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί, απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας νέο μήνυμα προς την Άγκυρα από την τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, αυτό απαιτούν λαοί.

Πηγή: skai.gr