Reuters για κινητή τηλεφωνία: Φόβοι για μπλακ άουτ τον χειμώνα ελλείψει ενέργειας

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να χειριστούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος», δήλωσαν τέσσερα στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών

Κάποτε θα ήταν αδιανόητο, αλλά αυτόν τον χειμώνα οι οθόνες των κινητών τηλεφώνων θα μπορούσαν να σβήσουν σε όλη την Ευρώπη, εάν οι διακοπές ρεύματος ή δελτία στην ενέργεια θέσουν εκτός λειτουργίας τμήματα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε όλη την ήπειρο αναφέρει την Πέμπτη το Reuters. 

«Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω της βασικής οδού εφοδιασμού της Ευρώπης στον απόηχο της σύγκρουσης στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις πιθανότητες για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Γαλλία, η κατάσταση επιδεινώνεται από το κλείσιμο πολλών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για συντήρηση» τονίζει το πρακτορείο.

«Στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών λένε ότι φοβούνται ότι ένας βαρύς χειμώνας θα θέσει υπό δοκιμασία την υποδομή των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, αναγκάζοντας εταιρείες και κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να μετριάσουν τον αντίκτυπο».

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να χειριστούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος», δήλωσαν τέσσερα στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, ενισχύοντας τη ζοφερή προοπτική για «μπλακ άου» στην κινητή τηλεφωνία..

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες θα συνεχιστούν ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος καταλήξουν να εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι απλωμένες σε όλη την επικράτειά τους.

Όπως διευκρινίζει το Reuters, η Ευρώπη έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών και οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες που διαρκούν περίπου 30 λεπτά για να λειτουργήσουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Συνηθισμένες στην αδιάλειπτη παροχή ρεύματος για δεκαετίες, οι ευρωπαϊκές χώρες συνήθως δεν διαθέτουν γεννήτριες που να παρέχουν εφεδρική ισχύ για μεγαλύτερη διάρκεια.

«Είμαστε λίγο κακομαθημένοι ίσως σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι αρκετά σταθερή και καλή», δήλωσε στέλεχος του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. «Οι επενδύσεις στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας ήταν ίσως λιγότερες από ό,τι σε ορισμένες άλλες χώρες» σχολίασε η πρόεδρος του Γαλλική Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών (FFT), Λίζα Μπελουλό.
 

Πηγή: skai.gr