Καθολικό εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας ζητά το Κίεβο - Θρίλερ για 3η ημέρα στην ΕΕ με το 6ο πακέτο κυρώσεων

Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σέρχιι Μαρτσένκο ζήτησε σήμερα την επιβολή ενός πλήρους διεθνούς εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο εξαιτίας της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή που οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούν για 3η ημέρα να καταλήξουν σε μία συμφωνία αναφορικά με το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και το εμπάργκο στα ρωσικά προϊόντα άνθρακα.

Ο Μαρτσένκο τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ότι η Ουκρανία δυσκολεύεται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της έπειτα από 10 εβδομάδες πολέμου και πρόσθεσε ότι, ως υπουργός Οικονομικών, δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την ταχύτητα με την οποία φτάνει η οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό.

Ανεπαρκείς οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί

Μιλώντας για «ανεπάρκεια των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί», ο ίδιος είπε ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σημαίνει ότι η Μόσχα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και «αισθάνεται αρκετά άνετα».

«Το κύριο ζήτημα είναι ένα πλήρες εμπάργκο στην αγορά φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να γίνει δουλειά και στο οποίο εργάζονται ενεργά οι ουκρανικές αρχές», είπε. «Αυτό θα καταστήσει δυνατό να αφαιρεθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του πολέμου».

Σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας είπε: «Τώρα ουσιαστικά δεν ισοσκελίζουμε τον προϋπολογισμό για το λόγο ότι τα έσοδά μας αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, καλύπτουν μόνο το 54% των εξόδων μας, εξαιρουμένων των στρατιωτικών δαπανών».

Θα συμφωνήσουμε, δηλώνει η Φον Ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε την Παρασκευή «σίγουρη» ότι οι 27 θα καταλήξουν σε συμφωνία για τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Το μείζον ζήτημα είναι ο αποκλεισμός του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς αρκετές χώρες θεωρούν τη συγκεκριμένη επιλογή «καταστροφική» για τις οικονομίες τους. Η Γερμανίδα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι «θα καταλήξουμε σε συμφωνία, έστω και αν χρειαστεί μία ημέρα παραπάνω συζητήσεων».

«Ατομική βόμβα» για την Ουγγαρία, τονίζει ο Ορμπάν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, σε δηλώσεις του στο ουγγρικό ραδιόφωνο, χαρακτήρισε «ατομική βόμβα» για τη χώρα του το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια. Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της τσεχικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η χώρα του θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια για να προσαρμοστεί στη νέα τάξη πραγμάτων που θα επιφέρει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι χώρες που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα δεν θα είναι μόνες και ότι αναζητούνται ήδη οι εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να καλυφθεί το πρόβλημα και να περιοριστούν οι συνέπειες.

Τα οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από την Ουάσιγκτον και τους ευρωπαίους συμμάχους έχουν περιορίσει την ρωσική οικονομία των 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει βοηθήσει την Ουκρανία να δυσκολέψει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας που εξαπέλυσε την εισβολή.

Πηγή: skai.gr