Εξακολουθεί να προβληματίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά η ακρίβεια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των ιδιοκτητών είναι ο επικείμενος τερματισμός, τον επόμενο μήνα, του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης για τους λογαριασμούς ενέργειας

Θανάσης Γκαβός

Περίπου 630.000 μικρές επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν ότι είναι πιθανό να οδηγηθούν σε λουκέτο το προσεχές διάστημα λόγω των υψηλότερων δαπανών εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης ακρίβειας στη χώρα.

Η εταιρεία σχεδιασμού ιστοσελίδων για επιχειρήσεις Go Daddy ανέλυσε στοιχεία βιωσιμότητας για 2,3 εκ. εταιρείες που απασχολούν λιγότερους από δέκα υπαλλήλους και είδε ότι περισσότερες από μία στις τέσσερις με δυσκολία επιβιώνουν.

Από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των ιδιοκτητών είναι ο επικείμενος τερματισμός, τον επόμενο μήνα, του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης για τους λογαριασμούς ενέργειας.

Την ίδια ώρα, ο λόρδος Μπερντ, ιδρυτής του περιοδικού Big Issue που πωλείται από αστέγους και απόρους, αποκάλυψε ότι οι ενεργοί πωλητές αυξήθηκαν πέρυσι κατά 10% σε σχέση με το 2021.

Πλέον συνολικά 3.642 άτομα εργάζονται ως πωλητές, είτε για να έχουν το μοναδικό τους εισόδημα από το περιοδικό, είτε κάποιο συμπληρωματικό εισόδημα. Κατά τον λόρδο Μπερντ η αύξηση των πωλητών είναι ενδεικτική της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει πολύ περισσότεροι πολίτες.

Παράλληλα, η φιλανθρωπική οργάνωση Barnardo's βρήκε σε έρευνά της ότι περίπου το 30% των γονέων σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία φοβούνται ότι ίσως οι οικογένειές τους μείνουν άστεγες λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης.

Σχεδόν το 50% φοβούνται ότι τα παιδιά τους δε θα έχουν «κανονικά παιδικά χρόνια» λόγω στερήσεων από τις περικοπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό, οι οποίες αφορούν ακόμα και βασικές ανάγκες, όπως τροφή και θέρμανση.

Από το δείγμα των 1.000 γονέων που ρωτήθηκαν, περίπου το 25% απάντησαν ότι είχαν πρόσφατα δυσκολία να εξασφαλίσουν αρκετό φαγητό για τα παιδιά τους.

Ψηλά στις ανησυχίες των γονέων, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προοδευτικής Πολιτικής, είναι το υψηλό κόστος παιδικής φροντίδας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πιο ακριβή χώρα για παιδικούς σταθμούς και άλλες παρόμοιες δομές, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η έρευνα της δεξαμενής σκέψης προσθέτει πως η αδυναμία γονέων να στέλνουν τα μικρά παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς τούς υποχρεώνει να εργάζονται λιγότερες ώρες, με αποτέλεσμα η εθνική οικονομία να ζημιώνεται με ένα ποσό μεταξύ 27 και 38 δισεκατομμυρίων το χρόνο, δηλαδή έως και κατά 1% του ΑΕΠ.

Τέλος, από την Κυριακή η τιμή των σιδηροδρομικών εισιτηρίων σε Αγγλία και Ουαλία είναι αυξημένες κατά 5,9%, στη μεγαλύτερη αύξηση που έχει γίνει από το 2012.

Πηγή: skai.gr