Βρετανία: Οι εργαζόμενοι σε υπεράκτιες πλατφόρμες γεώτρησης υδρογονανθράκων επιθυμούν την κρατικοποίησή τους

Επίσης, οι εργαζόμενοι τάσσονται επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός κρατικού ταμείου για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης

Το 92% των εργαζομένων σε υπεράκτιες πλατφόρμες γεώτρησης υδρογονανθράκων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει την «κρατικοποίηση» εταιρειών ενέργειας ώστε να επιτευχθεί μια δικαιότερη και πιο αποτελεσματική μετάβαση, σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από συνδικάτα και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι ερωτηθέντες τάσσονται επίσης σε ποσοστό 94% υπέρ ενός «μόνιμου φόρου επί των απροσδόκητων κερδών» στον κλάδο, σύμφωνα με αυτήν την έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ περισσότερων από 1.000 εργαζομένων στον υπεράκτιο τομέα στην Αγγλία και τη Σκωτία, ιδίως από την μκο Platform, Friends of the Earth, καθώς και από μεγάλα συνδικάτα του Ηνωμένου Βασιλείου όπως τα RMT, GMB, Unite.

Αυτοί οι εργαζόμενοι τάσσονται επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός κρατικού ταμείου για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης, όπως αυτό της Νορβηγίας, και της βοήθειας για τη μετάβαση σε θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε σε έκθεση με τίτλο «Η Δύναμή μας» (Our Power), οι ρυπογόνες εταιρείες θα πρέπει επίσης να χρηματοδοτήσουν την αποξήλωση παλαιών πλατφορμών πετρελαίου για κοιτάσματα που δεν είναι πλέον ενεργά στη Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των πηγών υδρογονανθράκων που τελικά θα εξαντληθούν.

«Η απληστία των εταιρειών του κλάδου και η κυβερνητική αδράνεια μεταφράζονται σε λογαριασμούς που διογκώνονται, συνθήκες εργασίας που επιδεινώνονται και κανένα σχέδιο για μια δίκαιη μετάβαση», καταγγέλλει η Γκαμπριέλ Γιελιάζκοφ, της μκο Friends of the Earth.

Οι ερωτηθέντες καταγγέλλουν επίσης ωρομίσθια που μπορεί να πέσουν στις 5 λίρες την ώρα ενώ εργάζονται 12 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με την έρευνα.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας αντέδρασε λέγοντας ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης για απανθρακοποίηση στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι απολύτως δίκαιο και διαψεύδουμε σθεναρά κάθε κατηγορία για το αντίθετο».

Τα συνδικάτα RMT, GMB και Unite σχεδιάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Τέσσερις από τις πέντε μεγάλες εταιρείες (Shell, Chevron, ExxonMobil, TotalEnergies) έσπασαν το ρεκόρ καθαρών κερδών τους το 2022, ενώ η BP σημείωσε ρεκόρ κερδών εξαιρουμένων εξαιρετικών στοιχείων.

Συνολικά, αποκόμισαν 151 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά κέρδη το περασμένο έτος.

Ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο και η μελέτη «Η Δύναμη μας» αναφέρει εργαζομένους που, αν και απασχολούνται σε εταιρείες ενέργειας, αγωνίζονται να πληρώσουν οι ίδιοι τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Η βρετανική BP ανέφερε επίσης πρόσφατα ότι θα επιβραδύνει τους στόχους της για την ενεργειακή μετάβαση και θα ενισχύσει τις επενδύσεις της σε υδρογονάνθρακες παράλληλα με αυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πηγή: skai.gr