Κλείσιμο

Εκλογές στην Τουρκία: Στα άκρα η ένταση - Αναφορά στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου από τον Ερντογάν

«Όταν χρειαστεί, όπως το βράδυ της 15ης Ιουλίου, διεκδικούμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας σε βάρος της ζωής μας», ανέφερε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος

Το τεταμένο κλίμα με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου συνδέει με ανάρτησή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν το άνοιγμα των κάλπεων στην Τουρκία, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Το κλίμα στη γειτονική χώρα, ενόψει των εκλογών της Κυριακής, είναι ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς έχουν καταγραφεί αρκετά επεισόδια, ακόμη και με πυροβολισμούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που βάσει των δημοσκοπήσεων βρίσκεται πίσω σε ποσοστά έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συνέδεσε με ανάρτησή του στο Twitter τις εκλογές της Κυριακής με το πραξικόπημα του 2016, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιες δυνάμεις ετοιμάζουν κάτι ανάλογο.

«Όποιες επιθέσεις κι αν αντιμετωπίσουμε, δεν θα ρίξουμε σκιά στη βούληση του έθνους και της δημοκρατίας μας.

Όταν χρειαστεί, όπως το βράδυ της 15ης Ιουλίου, διεκδικούμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας σε βάρος της ζωής μας.

Γιατί υπάρχουμε γι' αυτό το έθνος, του οποίου μας τιμά να είμαστε μέλη και υπηρέτες».


Μήνυμα στον Μητσοτάκη μέσω Κωστίδη έστειλε ο Ερντογάν

Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος είχε μιλήσει αποκλειστικά στον Μανώλη Κωστίδη, εκφράζοντας την επιθυμία να αρχίσει μία νέα εποχή στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, μετά την τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στην Αγκυρα, τόνισε συγκεκριμένα: «Με την Ελλάδα μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς, αυτό έφθειρε πολύ και τις δύο χώρες και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Εύχομαι οι εκλογές και της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής. Εμείς από την Τουρκία στέλνουμε στην Ελλάδα τους εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς μας».

κωστίδης

Σε ερώτηση του Μανώλη Κωστίδη αν έχει να στείλει κάποιο μήνυμα ή ευχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε: «Αυτές τις εντυπώσεις πρέπει να τις διατηρήσει ο Μητσοτάκης και να τηρήσει τους λόγους του».

O πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί πως θα νικήσει στις εκλογές και δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» ότι «οι συγκεντρώσεις στις πλατείες αυτό δείχνουν, αυτή την επιθυμία δείχνει ο λαός, το βλέπετε κι εσείς».

Το παρασκήνιο της συνάντησης Κωστίδη-Ερντογάν

Το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή στην Καθημερινή, ήταν επιδίωξη του ίδιου του Τούρκου προέδρου ο οποίος κάλεσε τον Μανώλη Κωστίδη για να του μιλήσει, αποκάλυψε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη.

«Είχε διάθεση να μιλήσουμε και μάς προκάλεσε εντυπωση... Πήγαμε χθες σε τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις, και στις τρεις ήμουν πολύ κοντά, ήμουν μπροστά με άλλους συναδέλφους. Συγκεντρώνονται όλοι οι βουλευτές αρχίζει το τραγούδι του («Εμείς τον αγαπάμε πολύ») και κάποια στιγμή βλέπω να βάζει το χέρι στο στήθος και να χαιρετά προς τη δική μας πλευρά. Μια συνάδελφος λέει: ‘’εσένα χαιρετάει’’. Λέω, αποκλείεται, είχε πίσω μου 20.000 κόσμο. Τον χαιρέτησα κι εγώ, εφόσον οι συνάδελφοι μου επιβεβαίωσαν ότι χαιρετάει εμένα. Χαιρετηθήκαμε, και μού κάνει νόημα ‘’πίσω’’. Δηλαδή όταν τελειώσουμε ‘’έλα πίσω’’. Εγώ εκεί κατάλαβα ότι ενδεχομένως θέλει να πει και κάτι» τόνισε ο Μανώλης Κωστίδης. 


«Δεν είχα ζητήσει να τον δω. Τίποτα. Είχα πει στους συνεργάτες του ότι ήθελα να είμαι κοντά του στην προεκλογική συγκέντρωση να καταγράψω το κλίμα στον ΣΚΑΪ και την επομένη ήμερα ότι θα πάω στη συγκέντρωση του Κιλιτσντάρογλου. Πάω προς τα πίσω, δεν μου επέτρεπαν αρχικά οι αστυνομικοί (…) βρεθήκαμε στο χώρο... τον ρώτησα έχουμε εκλογές και Ελλάδα και Τουρκία, και εκεί προέκυψε το μήνυμα για την Ελλάδα και για τον Μητσοτάκη». 

«Ήταν πολύ ωραία συνομιλία, σε εντελώς αυθόρμητο κλίμα, εγώ πήγα πίσω απλά για να τον χαιρετήσω. Είναι αισιόδοξος, αυτός και οι συνεργάτες του για τις εκλογές». «Θα νικήσουμε, οι συγκεντρώσεις αυτό δείχνουν, αυτήν την επιθυμία δείχνει ο λαός, το βλέπετε και εσείς» είπε στον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ. «Οι περιοχές όπου πήγαμε είναι τα κάστρα του Ερντογάν, αλλά οι οπαδοί του τον λατρεύουν. Προσωπολατρία. Χωρίς τον Ερντογάν δεν υπάρχει το κόμμα. Αυτός και μόνο. Είναι δικό του όλο. Ανεβαίνει με το τραγούδι του και αποχωρεί με το τραγούδι του» σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης. 

Πηγή: skai.gr