Κλείσιμο

Γερμανικός Τύπος: Ίσως έχουμε πρόεδρο την Κυριακή μετά την απόσυρση του Ιντζέ - Ήταν «Δούρειος Ίππος» του Ερντογάν;

Αν και ο ίδιος το αρνείται, τις τελευταίες εβδομάδες φημολογούταν πως ο Ιντζέ είχε αποφασίσει να συμμετάσχει στις εκλογές κατόπιν προτροπής του Ερντογάν

Δύο μόλις ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, ένας εκ των τεσσάρων υποψηφίων, ο αριστερός Μουχαρέμ Ιντζέ, ανακοίνωσε πως αποσύρεται. «Οι ισορροπίες διαταράσσονται και πάλι, εις βάρος του Ερντογάν», σχολιάζει το δημοσιογραφικό δίκτυο RedaktionsNetzwerk Deutschland. «Κατά πάσα πιθανότητα, ο Ιντζέ αποφάσισε να αποσυρθεί λόγω των σκανδάλων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες: από ερωτικά βίντεο μέχρι υποτιθέμενες τραπεζικές αποδείξεις για εμβάσματα που φέρεται να έλαβε ο Ιντζέ από συνεργάτες του Ερντογάν.

Αν και ο ίδιος το αρνείται, τις τελευταίες εβδομάδες φημολογούταν πως ο Ιντζέ είχε αποφασίσει να συμμετάσχει στις εκλογές κατόπιν προτροπής του Ερντογάν, ωσάν “Δούρειος Ίππος” με στόχο να διχάσει την αντιπολίτευση. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, πάντως, ο Ιντζέ στράφηκε προεκλογικά κυρίως εναντίον του Κιλιτσντάρογλου, του βασικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης».

Το R.N.D. τονίζει πως «είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια επίδραση θα έχει η απόσυρση του Ιντζέ στο εκλογικό αποτέλεσμα, ενός υποψηφίου που αρχικά συγκέντρωνε μεταξύ 5% και 7%, αλλά προσφάτως μόλις 2-3%. Ωστόσο, εάν η πλειοψηφία των υποστηρικτών του συνταχθεί με τον Κιλιτσντάρογλου, αυτό θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία. Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν συγκεντρώνει μόλις 43,7%, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου 49,3%, δηλαδή λίγο κάτω από το όριο για την απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι, η απόσυρση του Ιντζέ αυξάνει τις πιθανότητες να κριθούν οι εκλογές ήδη την ερχόμενη Κυριακή».
 

Πηγή: DW - Γιώργος Πασσάς