Λόρδος Όουεν στον ΣΚΑΪ για ρωσική εισβολή: Θα προσπαθήσουν να αποκλείσουν την Ουκρανία από οποιαδήποτε έξοδο στη Μαύρη Θάλασσα

Για τη ρωσική εισβολή στη Ρωσία και τα σχέδια του Πούτιν μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Λόρδος Ντέιβιντ Όουεν, Μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ξέρω πως δεν έχετε μια κρυστάλλινη μπάλα μπροστά σας, αλλά έχετε μεγάλη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα και ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή;

Λόρδος: «Ας πούμε ότι καταλαμβάνουν τις δύο περιοχές όπου υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός Ρωσόφωνων και έχει υπερεξοπλιστεί εδώ και οκτώ χρόνια. Ας υποθέσουμε ότι το κάνουν αυτό. Ας δούμε πού θα πάνε μετά. Το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως είδαμε, θα κάνουν επιθέσεις και θα επιδιώξουν να προχωρήσουν. Θα προσπαθήσουν όμως να καταλάβουν την πρωτεύουσα; Θα προσπαθήσουν να καταλάβουν την επόμενη μεγάλη πόλη; Υποψιάζομαι ότι θα πάνε κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων μέχρι τον κόλπο. Να ακολουθήσουν τη ροή του νερού προς την Κριμαία. Να φτάσουν στην Κριμαία και μετά να φτάσουν στην Οδησσό και να προσπαθήσουν να αποκλείσουν την Ουκρανία από οποιαδήποτε έξοδο στη Μαύρη Θάλασσα. Στη συνέχεια να την πιέσουν, να τη χτυπήσουν σε διάφορα στρατηγικά σημεία, να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού, να τους αποκλείσουν από την προμήθεια βενζίνης ή πετρελαίου ή ντίζελ, και κατά διαστήματα να επιλέγουν διάφορους στόχους ελπίζοντας να νικήσουν το ηθικό και την ικανότητα της Ουκρανίας να σταθεί.» 

Έχετε γράψει εκτενώς για το σύνδρομο της ύβρεως και αναρωτιέμαι αν αισθάνεστε ότι ο Πούτιν εμφανίζει κλασικά σημάδια του συνδρόμου ύβρεως με την έννοια ότι δεν υπάρχει κανένας εκεί για να αμφισβητήσει τις αποφάσεις του.

Λόρδος: «Από το 2012, φαίνεται να αρχίζει να είναι μια αλλαγμένη προσωπικότητα. Και κοιτάξτε το πρόσωπό του. Τι συμβαίνει με αυτό το πρόσωπο; Μας λένε ότι πρόκειται για πλαστική χειρουργική που πήγε στραβά ή για ενέσεις μπότοξ. Φοβάμαι ότι μπορεί να είναι κάτι πιο ανησυχητικό. Μπορεί κάλλιστα να είναι το πρόσωπο κάποιου που παίρνει μεγάλες δόσεις στεροειδών. Και γι' αυτό φοβάται να βρεθεί οπουδήποτε κοντά σε οποιονδήποτε που έχει μολυνθεί από τον COVID. Επειδή τα στεροειδή καταστρέφουν το ανοσοποιητικό σας, το κάνουν πολύ πιο δύσκολο για εσάς. Και τότε τα στεροειδή επηρεάζουν την προσωπικότητά σας. Και νομίζω ότι είναι διαφορετικός άνθρωπος και ο εκφοβιστικός τρόπος που μιλά με τους υπαλλήλους του, το είδος του προσώπου που βάζει δεν μου φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα με τον Πούτιν που έχουμε δει στο παρελθόν.» 

Λόρδε Όουεν, μια τελευταία ερώτηση νομίζετε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη;

Λόρδος: «Φοβάμαι ότι εξελίσσεται σε θερμό πόλεμο. Φοβάμαι ότι αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν άνθρωποι αρχίσουν να χρησιμοποιούν όπλα και να σκοτώνουν ανθρώπους, όταν τα πράγματα δεν τους πάνε καλά, αρχίζουν να χρησιμοποιούν πιο ισχυρά όπλα, σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, πολύ, πολύ ανησυχητικό. Και πρέπει να μείνουμε όλοι ενωμένοι.»

Πηγή: skai.gr