Εισβολή στην Ουκρανία: Διάγγελμα Μπάιντεν στις 19.30 -Θα ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει διάγγελμα στις 12.30 ώρα Ουάσινγκτον (19.30 ώρα Ελλάδας) στον αμερικανικό λαό για «την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσία», όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την απάντηση των ΗΠΑ στην εξέλιξη αυτή. Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει βαριές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία, σε συντονισμό με τις άλλες χώρες της G7.

Οι δυτικές απειλές για οικονομική τιμωρία, καθώς και η στρατηγική του Μπάιντεν να αποκαλύψει τι γνώριζαν οι ΗΠΑ για τη συσσώρευση δυνάμεων από τον Πούτιν, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές.

Μετά από μήνες προβλέψεων και προειδοποιήσεων, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεσή τους στην Ουκρανία την Πέμπτη το πρωί, τοπική ώρα, με αναφορές για στρατεύματα που διέσχισαν τα σύνορα προς βορρά και νότο, εκρήξεις σε πολλές πόλεις συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο και προειδοποιήσεις από τον Πούτιν για μελλοντική αιματοχυσία εκτός και αν ουκρανική δυνάμεις καταθέσουν τα όπλα.

Οι κυρώσεις του Μπάιντεν έχουν πλέον σκοπό να τιμωρήσουν τις ενέργειες του Πούτιν, αντί να τις αποτρέψουν, κυνηγώντας την οικονομία της Ρωσίας, τις στρατιωτικές της ικανότητες και όσους βρίσκονται πιο κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο. Ωστόσο, το πόσο μπορούν να αλλάξουν τη λήψη αποφάσεων του Πούτιν στο μέλλον, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Πριν μιλήσει, ο Μπάιντεν σχεδιάζει να συζητήσει με τους ηγέτες της Ομάδας των 7 βιομηχανικών χωρών σχετικά με τις κυρώσεις που σκοπεύουν να επιβάλουν, ελπίζοντας να συντονίσουν μια απάντηση που προβάλλει την ενότητα μεταξύ των δυτικών συμμάχων. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μίλησαν τηλεφωνικά τη νύχτα της Πέμπτης για να συντονίσουν τις απαντήσεις τους.

Πηγή: CNN