Κλείσιμο

Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία για υποστήριξη της εισβολής του Πούτιν, σύμφωνα με πηγές

Οι ηγέτες της ΕΕ θα ανακοινώσουν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για την υποστήριξή της στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με κείμενο της Συνόδου Κορυφής που διέρρευσε.

Ένα προσχέδιο που ανέφερε ο Guardian, το οποίο θα οριστικοποιηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ αργότερα το βράδυ της Πέμπτης, καταδικάζει «τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας» και καλεί το Μινσκ να τηρήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις.

Το έγγραφο αναφέρει:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο [των ηγετών της ΕΕ] ζητά την ταχεία προετοιμασία ενός περαιτέρω πακέτου κυρώσεων που θα περιλαμβάνει και τη Λευκορωσία.

Η Λευκορωσία υπόκειται ήδη σε κυρώσεις της ΕΕ, στοχεύοντας άτομα και τομείς της οικονομίας της, μετά τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών από τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο το 2020.

Το προσχέδιο κειμένου επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις της ΕΕ ότι η Ρωσία θα πληγεί με περαιτέρω κυρώσεις που «επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες» - αλλά δεν διευκρινίζει ποια είναι αυτά τα μέτρα. Αυτό πρέπει να συμφωνηθεί από τη συνάντηση των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πηγή: skai.gr