ΕΕ: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία - Περισσότερα χρήματα ζητούν οι ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερα χρήματα και απλούστευση του προγράμματος της ΕΕ στα σχολεία για τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα  

EE

Οι ευρωβουλευτές, μετά από συζήτηση τη Δευτέρας στην ολομέλεια, ενέκριναν σήμερα Τρίτη ψήφισμα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος για τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα σχολεία με 534 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 23 αποχές.

Μεγαλύτερος και ορθότερα κατανεμημένος προϋπολογισμός

Παρά την μεγάλη ζήτηση σε ορισμένα κράτη μέλη από σχολεία για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των γευμάτων, ο περιορισμένος προϋπολογισμός εμπόδισε το πρόγραμμα να φτάσει πολλούς μαθητές, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές. Ως εκ τούτου, ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε τα προϊόντα να μπορούν να διανέμονται σε περισσότερους μαθητές, συχνότερα και σε τακτική βάση.

Δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών στην εφαρμογή του προγράμματος, το εγκριθέν ψήφισμα προτείνει την ανακατανομή των ποσών που δεν χρησιμοποιούνται από ορισμένα κράτη μέλη σε άλλα. Τουλάχιστον το 10% της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατεθεί για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

Ποιοτικά προϊόντα απλούστερα διανεμημένα

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που θα διανέμονται στα σχολεία της ΕΕ θα πρέπει να είναι μη μεταποιημένα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, λίπους, αλατιού ή γλυκαντικών, βιολογικά, που παράγονται τοπικά και με ποιοτικές ενδείξεις, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα πρέπει να είναι απλούστερη για να είναι ελκυστική, ζητούν οι ευρωβουλευτές, απαιτώντας μείωση της γραφειοκρατίας για τα σχολεία. Προτείνουν επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Λένα Φλιτζάνη