Κλείσιμο

Δείτε δορυφορικές φωτογραφίες με ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες της ιδιωτικής αμερικανικής εταιρίας Maxar Technologies που δημοσιεύτηκαν σήμερα Κυριακή φαίνεται να αποτυπώνουν ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία, πριν από τη διεξαγωγή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που έχουν ανακοινωθεί από τη Μόσχα και το Μίνσκ.

Η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων έχει χαρακτηριστεί από το ΝΑΤΟ ως η μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη Λευκορωσία από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την κωδική ονομασία «Union Resolve 2022» κατά το χρονικό διάστημα από τις 10 ως τις 20 Φεβρουαρίου, με επιχειρησιακά σενάρια ανάσχεσης μιας ενδεχόμενης επίθεσης στα νότια σύνορα της στρατιωτικής συμμαχίας τους.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει κάποιες λεπτομέρειες για τους πυραύλους, αλλά και για τα αεροσκάφη που αναπτύσσει στην περιοχή της άσκησης, αναφορικά με την πραγματοποίησή της.

Η νέα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και οι προγραμματισμένες ασκήσεις, λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, σχετικά με τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι χώρες της Δύσης έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι προετοιμάζεται για να εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα αρνείται την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων.

Οι φωτογραφίες της Maxar Technologies που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, δείχνουν ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εξοπλισμένες με πυραύλους, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και επιθετικά αεροσκάφη να έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία, σε τρεις περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το Reuters δεν κατόρθωσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις δορυφορικές φωτογραφίες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού, ενώ Λευκορώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε σχετικά τηλεφωνήματα που έγιναν. 

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου το 70% της στρατιωτικής ικανότητας που απαιτείται για μια ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, τόνισαν στο Reuters αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας. 


Οι αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν δε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 50.000 θανάτους αμάχων. Εκτίμησαν επίσης ότι σε μια ρωσική επίθεση το Κίεβο θα μπορούσε να πέσει μέσα σε δύο μέρες, και να προκαλέσει προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι θα τραπούν σε φυγή. 

Πρόσθετα αμερικανικά στρατεύματα έχουν φτάσει στην Πολωνία ως μέρος μιας νέας ανάπτυξης για την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας στην περιοχή. Η πρώτη ομάδα προσγειώθηκε στα νοτιοανατολικά της χώρας το Σάββατο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα στείλει σχεδόν 3.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη. 


Η Μόσχα λέει ότι τα στρατεύματά της βρίσκονται στην περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της εξακολουθούν να ανησυχούν ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση. 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr