Διπλωματικές ζυμώσεις για ουκρανικό: Συναντήσεις Μπάιντεν με Σολτς και Μακρόν με Πούτιν

Εντείνονται οι διπλωματικές ζυμώσεις κορυφής για το ουκρανικό όσο εντείνονται οι πληροφορίες για ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Στις ΗΠΑ μεταβαίνει αύριο Δευτέρα ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, με την ουκρανική κρίση να αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Σολτς δέχεται επικρίσεις ότι εμφανίζεται επιεικής απέναντι στη Ρωσία. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Σολτς θα πρέπει να περιμένει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα τον ανακαλέσει στην τάξη.

"Μπορούμε να αναμένουμε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από τον Γερμανό καγκελάριο να εμφανιστεί πιο αυστηρός απέναντι στη Μόσχα. Θα του επαναλάβει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου NordStream 2 είναι νεκρός, αν ο  Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία", εκτίμησε το περιοδικό.

Η απόφαση του Σολτς να μην προσφέρει όπλα, αλλά κράνη, στην Ουκρανία και να μην ξεκαθαρίσει την τύχη του NordStream 2 προκάλεσε επικρίσεις. Στη συνέχεια όμως ο Γερμανός καγκελάριος συμφώνησε να περιληφθεί ο αγωγός αυτός -- που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής-- στον κατάλογο των ενδεχόμενων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, στην περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία.

Την Μόσχα θα επισκεφτεί αύριο ο Εμανουέλ Μακρόν οπού θα συζητήσει με τον  Βλαντίμιρ Πούτιν τα ρωσικά  αιτήματα ασφαλείας, όπως έχει ανακοινώσει το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου το 70% της στρατιωτικής ικανότητας που απαιτείται για μια ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, τόνισαν στο Reuters αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας. 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr