Παρίσι – Διεθνής Διάσκεψη για την Ουκρανία: «Τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ» ζήτησε επειγόντως ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του με τις κατεστραμμένες από τις ρωσικές επιθέσεις ενεργειακές υποδομές έχει ανάγκη από «τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ» επείγουσας βοήθειας για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του χειμώνα

Οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης «Αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό» ξεκίνησαν σήμερα στο Παρίσι.

Κατά την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης Αλληλεγγύης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του με τις κατεστραμμένες από τις ρωσικές επιθέσεις ενεργειακές υποδομές έχει ανάγκη από «τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ» επείγουσας βοήθειας για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του πληθυσμού κατά την διάρκεια του χειμώνα.

«Εχουμε ανάγκη από πολλά είδη εξοπλισμού, μετασχηματιστές, υλικά για την αποκατάσταση των δικτύων υψηλής τάσης, τουρμπίνες αερίου...το ενεργειακό μας σύστημα έχει ανάγκη, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εποχής της θέρμανσης, από επείγουσα βοήθεια από το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, δηλαδή εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Και αυτό θα στοιχίσει περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ».

«Κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή τρομοκρατία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπολογίζοντας σε τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το κόστος της ταχείας, προσωρινής αποκατάστασης των κατεστραμμένων από τις ρωσικές επιθέσεις υποδομών».

«Επειτα από κάθε επίθεση προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, κάθε μέρα οι μηχανικοί μας καλούνται να αποσυνδέσουν εκατομμύρια Ουκρανών από το ηλεκτρικό δίκτυο».

«Οι γεννήτριες έχουν γίνει τόσο αναγκαίες όσο είναι και τα τεθωρακισμένα και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η κατάσταση του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος παραμένει δύσκολη, το έλλειμμα της ενέργειας παραμένει σημαντικό. Η επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών επηρεάζει αρνητικά τις συνθήκες διανομής και περιπλέκει το έργο των μονάδων αποκατάστασης», σύμφωνα με τις ουκρανική Ukrenergo.

Νωρίτερα, ανοίγοντας τις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε την βούληση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τους Ουκρανούς «να αντισταθούν κατά την διάρκεια του χειμώνα», απέναντι σε μία Ρωσία που ενεργεί «άνανδρα» και στόχος της είναι «να βυθίσει στο σκοτάδι και το κρύο» τους Ουκρανούς.

Πηγή: skai.gr