Κλείσιμο

Μακρόν: Άνανδρες οι ρωσικές επιθέσεις, θα βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αντισταθούν

Η Ρωσία «προσπαθεί να σκορπίσει τον τρόμο στον πληθυσμό» επιτιθέμενη κατά μη στρατιωτικών υποδομών τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε την Τρίτη τη βούληση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τους Ουκρανούς «να αντισταθούν κατά την διάρκεια του χειμώνα», απέναντι σε μία Ρωσία που ενεργεί «άνανδρα» και στόχος της είναι «να βυθίσει στο σκοτάδι και το κρύο» τους Ουκρανούς.

«Η Ρωσία ενεργεί άνανδρα» και «προσπαθεί να σκορπίσει τον τρόμο στον πληθυσμό» επιτιθέμενη κατά μη στρατιωτικών υποδομών, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας ανοίγοντας τις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης «Αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό» που διεξάγεται στο Παρίσι.

«Οι επιθέσεις αυτές για τις οποίες η Ρωσία ομολογεί ανοικτά ότι δεν έχουν άλλο στόχο από την κάμψη της αντίστασης του ουκρανικού λαού συνιστούν εγκλήματα πολέμου και δεν θα μείνουν ατιμώρητα», είπε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία «να αποφασίσει τους όρους μίας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης» και δήλωσε ότι «το ειρηνευτικό σχέδιο των δέκα σημείων» του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποτελεί «εξαιρετική βάση επί της οποίας θα οικοδομήσουμε από κοινού».

«Αλλά, «στο άμεσο μέλλον το επείγον είναι να υποστηρίξουμε την ικανότητα του ουκρανικού λαού να αντισταθεί», είπε ζητώντας διεθνή συμβολή που θα αρθεί «στο ύψος των περιστάσεων».

Ανακοίνωσε επιπλέον γαλλική βοήθεια ύψους 76,5 εκατομμυρίων ευρώ ώστε η Ουκρανία να περάσει τον χειμώνα των αρχών του 2023 που θα κατευθυνθούν «στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και της ενέργειας».

Το ποσόν προστίθεται στα 48,5 εκατομμύρια ευρώ που έχει ανακοινώσει το Παρίσι, βρίσκονται στο στάδιο της εκταμίευσης και προορίζονται «στις προτεραιότητες που καθορίσθηκαν στο πλαίσιο της διάσκεψης: 27 εκατομμύρια για χειμερινές επείγουσες ανάγκες και κατανομή του υπολοίπου ανάμεσα στους εκτοπισμένους, τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, την επισιτιστική βοήθεια, την ψυχολογική ασφάλεια».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας δέχθηκε έντονη κριτική, όταν στις αρχές του μήνα δήλωσε έτοιμος να προσφέρει «εγγυήσεις» στις «ανησυχίες» της Μόσχας, προκειμένου να δοθεί τέλος στον αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία. 

Στη διάρκεια συνέντευξής του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, που μαγνητοσκοπήθηκε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και μεταδόθηκε χθες, ο Μακρόν επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάσει τη μελλοντική της αρχιτεκτονική ασφαλείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr