Δεν έδειξαν πρόβλημα τα ραντάρ στο αεροπλάνο του Πριγκόζιν 30 δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή

Κανένα σημάδι προβλήματος έως ότου σημειωθεί απότομη πτώση και συντριβεί δεν έδειξε στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα το αεροσκάφος Embraer (EMBR3.SA) Legacy 600

Το αεροπλάνο του Ρώσου μισθοφόρου Yevgeny Prigozhin φαινόταν καλά στα ραντάρ μέχρι τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα, αναφέρει το Reuters.

Κανένα σημάδι προβλήματος έως ότου σημειωθεί απότομη πτώση και συντριβεί δεν έδειξε στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα το αεροσκάφος Embraer (EMBR3.SA) Legacy 600, στο οποίο φέρεται να επέβαινε ο Γεβγκένι Πριγκόζνι,  σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πτήσης.

Η Rosaviatsia, η ρωσική υπηρεσία αερομεταφορών είπε ότι ο Πριγκόζιν, ο οποίος ηγήθηκε της ανταρσίας τον Ιούνιο, ήταν ένας από τους 10 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο που συνετρίβη. Ταξίδευε από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη όταν συνέβη κοντά στο χωριό Κουζένκινο στην περιφέρεια Τβερ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Στις 3:19 μ.μ. GMT, το αεροσκάφος έκανε μια «ξαφνική καθοδική κατακόρυφο, είπε ο Ian Petchenik του Flightradar24. Μέσα σε περίπου 30 δευτερόλεπτα, το αεροσκάφος είχε πέσει κατακόρυφα περισσότερα από 8.000 πόδια από το ύψος πτήσης των 28.000 ποδιών.

«Ό,τι έγινε, έγινε γρήγορα», είπε ο Πέτσενικ.

«Μπορεί να πάλευαν με κάποιο πρόβλημα του αεροσκάφους στη διάρκεια», είπε ο Πέτσενικ. Αλλά πριν από τη δραματική πτώση του, δεν υπήρχε «καμία ένδειξη ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με αυτό το αεροσκάφος».
Το βίντεο έδειξε το αεροπλάνο να κατεβαίνει γρήγορα με τη μύτη του να δείχνει σχεδόν ευθεία προς τα κάτω αφήνοντας καπνό πίσω του.

Οι Ρώσοι ερευνητές διενεργούν ποινική έρευνα για να προσδιορίσουν τι συνέβη. Ανώνυμες πηγές είπαν σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι πίστευαν ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από έναν ή περισσότερους πυραύλους εδάφους-αέρος. Το Reuters δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει.

Η βραζιλιάνικη εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων Embraer SA (EMBR3.SA) δήλωσε ότι δεν παρείχε καμία υπηρεσία ή υποστήριξη τα τελευταία χρόνια στο αεροπλάνο, το οποίο έχει περίπου 13 θέσεις.

Η εταιρεία ανέφερε σε δήλωση ότι συμμορφώθηκε με τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας. Το πολυτελές τζετ αναγνωρίστηκε στο Flightradar24 με ταξινόμηση RA-02795, το ίδιο με το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πριγκόζιν στη Λευκορωσία μετά την ανταρσία, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο διαδικτυακός ιχνηλάτης πτήσης Flightradar24 κατέγραψε τελευταία φορά τη θέση του αεροσκάφους στις 3:11 μ.μ. GMT, πριν από τη συντριβή. Κάποια παρεμβολή στην περιοχή πιθανώς επιβράδυνε τη συλλογή περαιτέρω δεδομένων τοποθεσίας.

Άλλα δεδομένα συνεχίστηκαν να καταγράφονται για εννέα λεπτά. Το Flightradar24 είπε ότι το τζετ πραγματοποίησε μια σειρά από αναβάσεις και καταβάσεις λίγων χιλιάδων ποδιών η κάθε μία πάνω από 30 δευτερόλεπτα πριν από την τελική, πτώση του. Το Flightradar24 έλαβε τα τελικά δεδομένα για το τζετ στις 3:20 μ.μ.
 

Πηγή: skai.gr