Bρετανία: Οι επιλογές της Λιζ Τρας για την κυβέρνηση - Οι πρώτες αντιδράσεις

Γόνοι μεταναστών στα βασικά υπουργεία - Παρέμεινε στο Άμυνας ο Μπεν Ουάλας

Αίσθηση προκάλεσαν οι επιλογές της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας Λιζ Τρας για τα κορυφαία υπουργεία της κυβέρνησής της, αφού ο Μπεν Ουάλας είναι ο μόνος λευκός. Ο Ουάλας παραμένει υπουργός Άμυνας, καθώς θεωρήθηκαν επιτυχείς οι χειρισμοί του στην κρίση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Κουάσι Κουαρτένγκ – του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν από την Γκάνα στη δεκαετία του 1960 – είναι ο πρώτος μαύρος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι – η μητέρα του οποίου είναι από τη Σιέρα Λεόνε και ο πατέρας του Βρετανός – είναι επίσης ο πρώτος μαύρος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών είχε αποκαλύψει ότι υπήρξε θύμα bullying στα παιδικά του χρόνια και έχει επανειλημμένως τονίσει πως το Συντηρητικό Κόμμα οφείλει να κάνει περισσότερα για να προσελκύσει μαύρους ψηφοφόρους.

Η Σουέλα Μπράβερμαν – οι γονείς της οποίας μετανάστευσαν από την Κένυα και τον Μαυρίκιο πριν από έξι δεκαετίες – διαδέχεται την Πρίτι Πατέλ στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου μεταξύ άλλων θα διαχειριστεί το μεταναστευτικό.

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, οι βρετανικές κυβερνήσεις αποτελούνταν κυρίως από λευκούς άνδρες. Ο Ρίσι Σούνακ – του οποίοι οι γονείς κατάγονται από την Ινδία – ήταν ο προκάτοχος του Κουαρτένγκ στο υπουργείο Οικονομικών και ο αντίπαλος της Λιζ Τρας στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μόλις το 1/4 των συντηρητικών μελών του βρετανικού κοινοβουλίου είναι γυναίκες και το 6% από μειονοτικά υπόβαθρα.

Οι Συντηρητικοί εξέλεξαν και τις τρεις γυναίκες πρωθυπουργούς της Βρετανίας: τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την Τερέζα Μέι και τώρα τη Λιζ Τρας. Ο πρώτος βρετανός βουλευτής με ασιατική καταγωγή, ο Μάντσερτζι Μποουνάγκρι προερχόταν επίσης από το Συντηρητικό Κόμμα.

Πηγή: skai.gr